TEENDŐK DARÁZSCSÍPÉS ESETÉN

Csak egy csípés. A magyar lakosság alig néhány százaléka allergiás a méhek- darazsak csípésére. Ám számukra akár végzetes is lehet az, ami embertársaik többségének csak néhány napos
kellemetlenséget jelent.

A nyár sok egyéb más mellett a rovarrajzás időszaka is. Ilyenkor jóval gyakoribb a darázs-ember kapcsolat, mint az év bármely más szakában. A méhek csípésére allergiások számára már léteznek védőoltások, ám azt senki sem tudhatja biztosan, hogy allergiás- e, ez ugyanis bármikor, egyik napról a másikra is kialakulhat. A rovarcsípésre allergiások száma így pontosan nem is meghatározható.

DR. HOKSÁRI LÁSZLÓ, háziorvos: Legtöbb esetben egy darázs-méhecskecsípés - néhány nap alatt magától szinte meggyógyul, kis borogatás, kenőcs, hűsítő kenőcsök felírása szokott segíteni. Jellemző, hogy hosszú ideig azért igen jelentős duzzanatok kialakulnak. Ez nem feltétlenül jelent még allergiát, csak hát ez a méreganyag ez úgy lassan szívódik föl a szervezetből.

Narráció: Szélsőséges esetben- ez a hazai lakosság pár tízezrelékét érintheti- azonnal jelentkeznek az allergiás tünetek: eszméletvesztés, a keringés összeomlása. Gyakrabban fordulhat elő, hogy nem csak a csípés helyén, hanem a test többi részén is csalánkiütés- szerű bőrelváltozások jelennek meg. Ha a szem és a száj is megduzzad a csípést követően, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy hívni a mentőket. A szerencsésebbek megússzák a darázscsípést néhány napig tartó kellemetlen, égető érzéssel járó fájdalommal.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek