KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ A KÖNYVTÁRBAN

Mézeskalácsokból, hímzésekből, valamint különféle alkotásokból nyílt kiállítás a Csokonai Könyvtárban.

A Déryné Kulturális, Turisztikai Sport központ és Könyvtár és a Jász-Nagykun- Szolnok Vármegyei Népművészeti Egyesület „ASzakkör” csoportjai kiállításmegnyitóra invitálta városunk lakosságát. A Csokonai Könyvtárban nyílt tárlaton a Kunrózsa Csipkekör, a Kunkori Quilling Szakkör, valamint a Mézeskalács készítő és díszítő csoport közös alkotó kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A megjelentek elsőként Boros Loretta, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda 4. a osztályos diákjának előadásában hallhattak egy mesét, majd ezt követően Kunné Nánási Mónika, a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár megbízott intézményvezetője nyitotta meg a kiállítást.

Kunné Nánási Mónika, a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár megbízott intézményvezetője
- A Déryné Kulturális Központnak alaptevékenysége a lakosság különböző életkorú és érdeklődési körű közösségei számára klubok, szakkörök működtetése. Az intézményünkben dolgozó közművelődési szakembereknek és valamennyi munkatársamnak feladata a helyi identitás erősítése, a közösségformálás, az aktív közösségi együttműködés segítése és az értékek megőrzése. Örömünkre szolgál, hogy a Kunrózsa Csipkekör több mint egy évtizede, a Quilling Szakkör immár két éve, a mézeskalács készítő szakkör pedig 2023 októbere óta működik a Déryné Kulturális Központban. A Nemzeti Művelődési Intézet 2022-től kezdődően a „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” projekt jóvoltából biztosította szakköreink számára a kezdőcsomagot, a szakkörön használt eszközöket és az alapanyagok
egy részét is. A szakmai segítséget online formában biztosították a szakkörön résztvevők számára. Az oktatóvideók nagy segítséget nyújtottak, amelyek a www.aszakkör.hu oldalon keresztül voltak láthatóak. Összesen 20 alkalommal készültek el a kis csapatok által készített remekművek, melyek a mai délutánon kiállításra kerültek. Az intézmény megbízott vezetőjeként boldogsággal tölt el az a tudat, hogy a Kunrózsa Csipkekör, a Kunkori Quilling és a mézeskalács készítő szakkör tagjai heti rendszerességgel egy olyan inspiráló közegben találkozhatnak egymással, ahol az alkotói tehetség, a látásmódok sokfélesége, a hangulatos, sokszor felszabadult kézművesség öröme járja át a termeket. A mai délutánon megnyíló kiállításon mindhárom szakkör valamennyi tagjának alkotásaiban gyönyörködhetünk, akik büszkén mutatják meg az elkészített alkotásaikat.

Kunné Nánási Mónika köszöntő gondolatai után ismét egy gyermeké volt a főszerep. Bene Sándor, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda óvodásának előadásában hallhatunk egy mesét. Ezt követően lehetőségünk nyílt beszélgetni a kiállító csoportok vezetőivel, többek között Őrsiné Pető Annával a Kunrózsa Hímzőkör vezetőjével.

Őrsiné Pető Anna
- Ez a karcagi hagyományos csipkeverés. 13 éve próbáljuk elkészíteni őket kisebb-nagyobb sikerrel. Szép munkák kerülnek ki azért a kezünk közül, leginkább ilyen ruházati kiegészítőket próbálunk készíteni, hogy használni is tudjuk ezeket a termékeket.

A kiállításmegnyitón lehetőségünk volt beszélgetni a Kunkori Quilling Szakkör tagjával is. Vígh Imréné elmondta, hogy a kezdeti nehézségek után napról napra ügyesebbek lettek a tagok. Sőt a megnyitón, ha valaki kedvet kapott hozzá azoknak is szívesen megmutatták a technikát.

Vigh Imréné
- Először nézegettük, hogy egyáltalán mit tudunk rátekerni. Tűket kaptunk a kezünkbe, aztán napról napra ügyesebbek lettünk. Kitaláltunk dolgokat, de voltak természetesen online dolgok, amiket megnézegettünk, aztán utána magunk arcájára fordítottuk. Nagyon büszkék vagyunk magára a nevünkre, amit magunk csináltunk meg, alakítottunk ki, illetve a Karcag címerre, amit szintén klubtársaink csináltak. Van, amit egyénileg csinálunk, van, amit közösen, például mi rummikubozunk is, és a rummikubnak a jelvényét is magunk csináltuk
meg, azt is közösen. Egy ember rakta össze, a többiek csinálták, formálták a hozzávaló anyagokat. Van, mikor énekelünk is közben, van, mikor csak beszélgetünk, anekdotázunk, úgyhogy nagyon szeretjük csinálni.

A kiállításon számos egyedi és különleges mézeskalácsot is megcsodálhattunk. Tóthné Török Judit a Madarász Imre Egyesített Óvoda SZIM óvodájának óvodapedagógusa is részt vett a foglalkozásokon- Elmondta, hogy az intézményben is hasznosítani tudják a tanultakat és megtudják mutatni a gyerekeknek az alkotásokat és azok elkészítési módját is.

Tóthné Török Judit
- Andrássiné Peszeki Ágnes vezetésével, a szakkör keretén belül a mézeskalács készítés rejtelmeibe tekinthettünk bele. Ági vezetésével megismerkedhettünk a mézeskalács tésztájának az elkészítésével, valamint ennek a különböző díszítési technikájával. Az online felületnek köszönhetően megismerkedhettünk a különböző technikákkal, és egy nagyon jó hangulatú foglalkozáson vehettünk részt. Nagyon jó közösségépítő foglalkozások voltak, húsz alkalmas foglalkozásra kell gondolni, és ennek az eredményei itt láthatóak az asztalon.

Az óvodapedagógus hozzátette: az online felületen látott tematikát követték. Nagyon sok féle alkotás született a kezeik között, legyen az a karácsonyhoz, a húsvéthoz vagy Karcaghoz kapcsolódó. A helyi sajátosságoknak megfelelően a színvilágot követve a piros, a fehér és a zöld jelenik meg a munkákon, valamint a tulipánforma, ami a Karcaghoz is kapcsolódik. A kiállítás iránt tehát nagy volt az érdeklődés. Az alkotások megtekintésén túl a szakkörök kipróbálására is lehetőségük volt az érdeklődőknek.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek