HONVÉD NAPI MEGEMLÉKEZÉS

A Honvédelem Napja alkalmából tizenhatodik alkalommal tartott megemlékezést városunkban a Nagykun Bajtársi Egyesület.

A Nagykun Bajtársi Egyesület 1972. júliusában alakult meg azzal a céllal, hogy az akkor Karcagon szolgálatot teljesítő hivatásos katonákat, családtagjaikat összefogja, nekik kulturális- és sportprogramokat szervezzen. Miután a Karcagra települt alakulatokat felszámolták, a nyugállományú katonák civileket is befogadtak
egyesületükbe, így ma százhuszonkilenc főt számlál a szervezet. Amely követve hagyományait, idén is megemlékezett a Honvédelem Napjáról. Az egykori helyőrségi művelődési központ falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával.

RAB JÁNOS, ny. őrnagy, elnök, Nagykun Bajtársi Egyesület:

Tizenhatodik alkalommal történt ez a megemlékezés és itt igazából a honvédelmi nap mellett emlékezünk az itt, Karcagon szolgálatot teljesített katonákra. Tehát egy kicsit a még meglévő nyugállományúakkal együtt az egykori önmagunkra, az itt szolgált katonákra és hát az itt diszlokált csapatokra is emlékezünk.

Az ünnepség után a megemlékezők ellátogattak az egykori laktanya területén kialakított emlékszobába, ahol a karcagi katonai múlt relikviáit állították ki.

Karcagi Nagy Zoltán, önkormányzati képviselő:

Én itt voltam katona Karcagon, úgyhogy nekem nosztalgikus emlékeim jönnek elő mindig, amikor a laktanya területére belépek. És hát azért jóemlékezni, hiszen itt vannak katonaözvegyek is, akik együtt laktak netán tán az itt kiállított tisztekkel, emlékezünk a közös időre, a közösen eltöltött időkre.

Május huszonegyedike 1992. óta a Honvédelem Napja. Emlékezve és emlékeztetve arra, hogy 1849-ben ezen a napon foglalták vissza Budát a magyar seregek az osztrák haderőtől.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek