NEMZETKÖZI SAJT-ÉS TÚRÓFESZTIVÁL

Gyomaendrőd legnagyobb rendezvényén, a Nemzetközi Sajt-és Túrófesztiválon a hazai tejes termékek bemutatása volt a cél, de emellett az egészséges táplálkozás fontosságára is felhívták a látogatók figyelmét.

Ebben az évben is megrendezésre került a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, mely számos gazda, sajtmester, családi gazdaság számára kínált lehetőséget az ízletes remekművek bemutatására, értékesítésére. A színpadi műsorokkal, táncelőadásokkal színesített fesztiválon, pincészetek, valamint méztermelők is kínálták portékáikat. A település polgármestere elmondta, hogy 25 évvel ezelőtt egy helyi középiskola kezdeményezésére indult el ez a rendezvény, melyet az önkormányzat közösen szervez meg minden évben az intézménnyel.


Toldi Balázs polgármester
-Jelen pillanatban is itt van ez az iskola, a Bethlen Gábor Szakképző Iskola. Ők úgy gondolták, hogy egy olyan gasztronómiai rendezvényt szeretnének elindítani, amely az országban nem nagyon van és különleges. Ilyen a sajt és túrófesztivál, amin mind a kettő megjelenik, nem volt. Ez 25 évvel ezelőtt, 1999-ben indult el, és azóta is tart ez a hagyomány. Elsősorban a sajtok azok, amelyek itt megjelennek, kiállításra kerülnek. Ez egyértelműen abból adódik, hogy azért sokkal könnyebb őket tárolni, sokkal könnyebb őket értékesíteni, de azért itt megjelenik a túró is, mint alapanyag. Mögöttünk éppen palacsintát sütünk, amibe túró fog kerülni, de volt már túrós ételek főzőversenye is. Tegnap túrógombócot főztünk, tehát tulajdonképpen valamilyen formában ez az élelmiszer alapanyag is megjelenik.

Polgármester úr hozzátette, ez a rendezvény tulajdonképpen egy gasztronómiai fesztivál és a település legnagyobb rendezvénye. A három napos eseményre minden évben nagyon sokan látogatnak ki. Tímár Attila mesterszakács elmondta ez az esemény a sajttermelők egyik fő rendezvénye.

Tímár Attila mesterszakács
-Több mint 114 sajt került zsűrizésre és bemutatásra. Fóton, Győrben vannak olyan sajttermelők, akik büszkék arra, hogy a Nemzetközi Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon voltak zsűrizve a sajtjaik. 25 év alatt rangot szerzett magának ez a rendezvény. Én úgy gondolom, hogy életképes maradt ez a rendezvény, és megmaradt a családias jellege is.

A rendezvényen a gyerekeknek akartak kedveskedni a szervezők. Összesen 600 db palacsinta készült el, háromféle ízesítésben. Kakaós, túrós, és lekváros palacsinta került terítékre. A rendezvény első napján pedig 2024 darab túrógombóc készült el. A palacsinta volt talán a legkelendőbb. A kíváncsiskodók. riporterünknek elmondták, nagyon népszerű mai napig ez a finomság a családok körében.

Molnár István
-Én nagyon szeretem a palacsintát én is szoktam otthon sütni az unokámnak. Meg hát a nagypapák már mindenhez kell, hogy értsenek többek közt a palacsintasütéshez is.

Az esemény aktív résztvevője volt a televízióképernyőről bizonyára sokaknak ismerős Szujó Zoltán is, aki gyomaendrődi születésű és itt töltötte az egész gyerekkorát is.

Szujó Zoltán televíziós műsorvezető
-Igyekszem azért havonta egyszer-kétszer hazajárni, hiszen édesanyám a mai napig itt él, és vannak itt a mai napig gyerekkori barátaim. Ez egy óriási esemény ez a sajt- és túrófesztivál, és már jóval előtte kérték, hogy írjam be a naptáramba, hogy itt számítanak rám palacsintasütésnél. Én egyébként gyomaendrődi vagyok, ami azt jelenti, hogy endrődi a család mindkét részről, de Gyomán nőttem fel, és a drága, néhai nagymamám nagyon sokszor sütött nekem gluténmentes palacsintát. Én gyerekkorom óta lisztérzékeny vagyok, és mindig túróval töltöttem meg, sok mazsolával. Úgyhogy én ezt nagyon sok helyen elmondtam már, hogy a kedvenc ételeim egyike a nagymamám túrós palacsintája, ezért is örömmel vállaltam, hogy én is sütök néhány palacsintát, szigorúan gluténmenteset a gyerekeknek.

Fásy Ádám előadóművész is évek óta részt vesz a rendezvényen. Gyomaendrőd díszpolgára riporterünknek elmondta, hogy az elmúlt időszakban megugrott a fesztivál látogatottsága. A három napos rendezvényen több tízezer ember is megfordul és ez mindenképpen a szervezők dicsérete.

Fásy Ádám előadóművész
-Nagyon büszke vagyok Toldi Balázs polgármester úrra, hogy itt már 25 éve megrendezik a Sajt- és Túró Fesztivált. Tényleg Magyarország egyik legnagyobb fesztiválja, és nagyon nagy öröm számomra, mikor megtisztelnek, hogy jöjjek, süssek, főzzek. Most sütünk a gyerekeknek palacsintát, és nagyon örülnek a gyerekek, hogy meghívtuk őket egy reggeli palacsinta evésre. Mi meg sütünk, összeálltak az ismert emberek, Szujó Zoli és polgármester úr, Tímár Attila mesterszakács. Én nagyon örülök, mint Gyomaendrőd díszpolgára, hogy ilyen nemes dologra felkérnek, gyerekekért mindent, akár hajnal kettőkor is felkelünk, hogy a gyerekeknek örömet szerezzünk.

Nagy érdeklődés mellett került tehát megrendezésre ebben az évben is Gyomaendrőd legnagyobb rendezvénye. Az esemény ebben az évben is elérte célját. Kijelenthetjük, hogy senki sem távozott üres gyomorral az eseményről.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek