Lassú növekedést jelez a májusi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,8. Májusban a válaszadók az előző hónaphoz képest lassú bővülésről számoltak be.

A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, az 52,5 pontos hosszú távú májusi átlagnál és elmarad az előző három május 54,1 pontos átlagától is.

A felmérésben vizsgált részindexek többségében csökkentek. A részindexek nagyobb része a zsugorodási tartományban áll, négy index áll a fellendülési tartományban.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, ám a májusi indexérték 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi.. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,4 százalékponttal csökkent. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami májusban 49,1-re csökkent.

Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 2,7 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,1 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index értéke 2,3 százalékponttal csökkent áprilishoz képest, de ismét 50,0 pont felett áll, azaz bővülést mutat.

A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,8 százalékponttal esett vissza, az exporté 4,9 százalékponttal zuhant.

A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 4,8 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,7 pontot csökkent. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal csökkent - közölte az MLBKT.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek