EGYRE TÖBBEN HASZNÁLNAK KLÍMÁT

Elkezdődött a roham a klímásoknál, itt a nyár és rengetegen szereltetnek fel új készüléket vagy a már meglévőt tisztíttatják ki. Utánajártunk, hogy ki milyen gyakran használja a klímáját.

Hamarosan akár hosszabb időre is beköszönthet a kánikula. A 35, 40 fokos hőséget az emberek többsége nagyon nehezen viseli. Valaki a vízpartokon hűsöl ilyenkor, azonban sok ember kénytelen elviselni a forróságot vagy klímát szereltet be, amivel jelentősen csökkentheti a lakásban a hőmérsékletet. A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket. Arra voltunk kíváncsiak, ki milyen gyakran használja a klímáját a nyári időszakban.

Borda Zoltán
-Szoktuk használni. Ilyenkor tavasszal mindig elhívom a szakit, aki fölszerelte, ő kitisztítja. Fontos az, hogy ki legyen takarítva, mert olyan bacilusok, mikrobák teremhetnek meg a belsejében, ami egészségkárosító lehet. Déli fekvésű az otthonunk, így annak megfelelően szabályozzuk a klímával a hőfokot. Azt mondom, hogy ha kint 30 fok felett van folyamatosan, akkor úgy szoktuk bent, hogy ez a 22-24 fokra visszahűtjük. Valakinek lehet, hogy ez kicsit sok lenne, de én szeretem a jó hűvöst. Úgyhogy folyamatosan használjuk, azt tudom elmondani.

Egy másik férfi elmondta, nekik is van otthon klíma. Ha beindul a kánikula ők is mindig egy szakemberrel tisztíttatják ki a szűrőket. Hozzátette nagyon megéri felszereltetni a klímát, hiszen anélkül nagyon nehezen elviselhetőek a nyári forró napok.

Ollári Roland
-Körülbelül két éve van nekünk is, nem régóta. Én úgy gondolom, hogy ez az átlagos 3,5 kW teljesítmény, amit egy átlagos családi házban föl szokás szereltetni, ilyen háromszázezer forint környékén mozog. A 23 fokon szinten tartás, ami ideális, hidegebbre nem kell. A ház le van szigetelve, mind a homlokzat, mind a nyílászáró, viszonylag újak, ezáltal kis ráfordítással ez tartható, ez a huszonhárom fok.

Egy hölgy riporterünknek elmondta, 5 éve szereltették fel klímát, de nem bánták meg. A villanyszámlájuk sem növekedik jelentősen a nyári időszakban.

Károlyné Barcsik Barbara.
-Nálunk kisgyermekek vannak, ha bekapcsoljuk egy óra hossza alatt lehűl. Egy 110 négyzetméteres lakásunk van. Kétszer-háromszor használjuk egy nap igazából. Ha lehűl, akkor ugye mi kikapcsoljuk, a gyerekek miatt nem merjük annyira gyakran használni.

Egyre több háztartásban használnak klímát, hogy a nagy melegben is tudjanak aludni a kellemes hőmérsékletben.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek