Nagy István: jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására indított pályázat iránt

Jelentős az érdeklődés a vidéki termelői piacok létrehozására indított pályázati program iránt, a megítélt támogatás megközelíti a 13 milliárd forintot

- mondta az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszaeszlár termelői piacának átadásán pénteken.

Nagy István emlékeztetett, a 2020 októberében megjelent felhívás szerint a vidéki térségben működő önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthattak be legfeljebb 100 millió forint támogatási kérelmet új, vagy már meglévő helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, fejlesztésére 85 és 95 százalék közötti támogatási intenzitással.

A döntések 2021 májusától folyamatosak, eddig 158 kérelem rendelkezik támogatói okirattal - ismertette a tárcavezető.

Elmondta, a mezőgazdasági kisüzemek támogatási programja esetében 15 ezer eurónak megfelelő forrásra pályázhattak az őstermelők és a kisvállalkozások, ez a program kiegészíti a helyhatóságok termelői piacok létrehozására indított beruházásokat.

Ennek a "rendszernek" köszönhetően az emberek megismerték a kézműves termék fogalmát, amelyek aztán forradalmasították a magyar gasztronómiát - vélekedett Nagy István, hozzátéve, a termelők a hagyományos termelésre alapozva, a hagyományos ízeket megőrizve tudják a legszélesebb körben portékáikat a piacra juttatni.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, a piac visszatért az eredeti, ősi szerepéhez, mert agóra, találkozóhely lett belőle.

Ez nemcsak arról szól, hogy itt kiváló minőségű terméket lehet megvásárolni, hanem arról, a termelő találkozik a vásárlóval, kialakul köztük egy kapcsolat - mondta.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén azt hangoztatta, a piacon történő vásárláskor a helyi közösséget támogatjuk, ennek segítségével a gazdák és az őstermelők életben tarthatják hagyományaikat, gazdaságaikat, miközben minőségi termékekkel látják el vásárlóikat.

A Vidékfejlesztési Program 99,7 millió forint értékű pályázata keretében megvalósult tiszaeszlári termelői piacon egy nyitott piactéren és egy zárt épületben kínálhatják termékeiket a termelők.

 

Forrás: infokarcag.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek