BETONÜZEM ÉPÜL

Hatvan százalékos készültségben van a leendő karcagi betonüzem, ahol Európában is párját ritkító technológiával modulházakat gyártanak jövőre.

Tavaly kezdték építeni azt a betonüzemet, amely újabb munkahelyeket teremt Karcagon. A cég Németországban, Franciaországban, Finnországban és Ausztriában szerzett két évtizedes
tapasztalatait hasznosítja a Nagykunság fővárosában.

LÉVAI FERENC, ügyvezető, BetonStaal Kft.:
-Betonból vannak elkészítve a házak és akár passzívházakat csinálnak kint betonból és tehát itt még egy kicsit idegen, de reméljük, meg tudjuk honosítani, mert nagyon gyorsan, akár hetek alatt kész van egy családi ház, vagy tényleg egy- két hónap alatt akár társasházakat is föl lehet építeni belőle.

Az újfajta technológia jelentősen gépesített, a cégvezető szerint ez reagál az egész Európát sújtó szakmunkás- hiányra. Vagyis a munkafolyamat gyorsan és könnyen megtanulható.

VARGA MIHÁLY, pénzügyminiszter:
-Az építőipar abba az irányba megy, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban lehessen- és persze minél olcsóbban is- épületeket megvalósítani, ennek a gyárnak ez az egyik funkciója. Nagyon bízom benne, hogy ez a jövő év végéig, ennek az építése a gyárnak befejeződik és elkezdheti a termelést karcagi családoknak és munkavállalóknak adva lehetőséget munkához.

A két és félmilliárd forintra tervezett beruházáshoz a központi költségvetés egymilliárd forintnyi támogatást nyújtott.


SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Túl azon, hogy ez volumenileg egy nagy beruházás, nagyon sok munkahelyet teremt és nagyon sok olyan lehetőséget kínál, amely hosszú távon fogja meghatározni a város iparát és nyilván az ezzel összefüggő egyéb beruházásokat is, hiszen olyan ráépülő lehetőségek, ipari ráépüléseket generálhat, amely azt gondolom, hogy az ipari parkok fejlődésével, további ipari parki területek értékesítésével tovább fogja javítani a város gazdasági életét.

Ha felépül, a karcagi lesz a negyedik olyan gyár Európában, amely a tetőtől a padlásig komplett modulházakat képes gyártani. A villanyvezetékektől a vízvezetékig, a fürdőszobacsempétől a lépcsőig minden itt, a karcagi üzemben kerül a házba, amelyet a telken már csak az alapba kell helyezni és lehet is beköltözni.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek