KUNKAPUKAT AVATTAK

A Jászkun Redemptio emléknapján avatták fel a karcagi kunkapukat az Erzsébet-ligetben.

Emlékezők érkeznek az Erzsébet-ligetbe. Emlékezve 1745. május hatodikára, a Jászkun Redemptio napjára. Mária Terézia ekkor adta ki azt az oklevelét, amely kinyilvánította, hogy az akkori Jászkun Hármas Kerület lakossága megváltotta korábbi szabadságjogait.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Karcagon kötelességünk megemlékezni a Redemptio napjáról. Hiszen tisztelettel és főhajtással tartozunk elődeinknek, a jász és kun városok, területek vezetőinek, egyházi méltóságainak, az országos delegáltaknak, a redemptusok leszármazottainak, az egykori és mai hagyományőrzőknek, a jász- és kunkapitányoknak, hiszen nekik köszönhetjük, hogy ma együtt ünnepelhetünk. A redemptio emléknapja a jászok és kunok küzdelmére és kitartására emlékeztet bennünket. Arra, hogy őseink- ha áldozatok árán is- de mindig kivívták függetlenségüket.

 

A jászkun kerület a Redemptió alatt is megőrizte sajátos kulturális örökségét, amely az önmegváltás után tovább erősödött.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Sokan mondják azt, hogy makacsok, öntudatosak, szabadságszeretők vagyunk. Nagyon erős az összetartozás- tudat, a becsületes, dolgos munkának a megbecsülése. Szókimondó, nem szolgalelkű emberek élnek e tájon. És általában nagyon büszkék nagykun, jászkunsági mivoltukra. És ezek a tulajdonságok ma is megvannak. Van egy ősi, alkotó erő, amely a kunkapukhoz és más hasonló alkotásokhoz hasonló
teljesítményre ösztönöz bennünket.

A Redemptio emléknapján avatták fel az Erzsébet-liget kunkapuit: Andrási Ferenc, Dobrai Imre, Zupp Pál, Király Ferenc, csontos György, Sinka István és Moldvai István alkotásait.

KÉKEDI LÁSZLÓ, vezető, Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata:
-A karcagi fedeles kiskaput nevezzük kunkapunak. Az 1870-es évek után a parasztgazdák tölgyfából, illetve akácfából faragott fedeles kiskaput és oszlopos nagykapukkal ékesítették bejárataikat. Ez a kapugyűjtemény nem csak a múltról szól. Hanem minden elemében a jövőről is. Ezek az alkotások az emberről szólnak, úgy, hogy hatalmas, kunsági népművészetünket őrzik.

A Magyar Országgyűlés 2014. február negyedikén nyilvánította május hatodikát a Redemptio emléknapjává.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek