ÁTADTÁK A LIFE HÁZ ÉPÜLETÉT

Ünnepélyes keretek között átadták a Life-ház épületét, mely mostantól várja a környezettudatosság iránt érdeklődő látogatókat.

A napokban hivatalosan is átadásra került a HungAIRy program keretében megépült úgynevezett Life ház, vagyis levegővédelmi bemutatóház az Erzsébet-ligetben. Az épület legfontosabb feladata a jó gyakorlatok összegyűjtése, a levegőszennyezés mérséklése környezetünk fenntarthatóságának érdekében. Szepesi Tibor városunk polgármestere az ünnepélyes átadón elmondta, hogy az országos pályázatban résztvevő 19 együttműködő partner és település közül egyedül városunkban valósult meg ez a pályázati akcióterület.

Szepesi Tibor polgármester
-A bemutatóház összes nettó alapterülete 167 négyzetméter, melyben iroda, előtér, kiállítótér, előadóterem, gépészeti terem és természetesen vizesblokk található. Kivitelezési költségeire bruttó 142 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzat számára, kizárólag az állami támogatásból. A kísérleti ház egy bemutatóhely, ahol az energiahatékonysággal és energiagazdálkodással kapcsolatos technológiai megoldásokat interaktív eszközök és látványelemek segítségével mutatjuk be, de környezetvédelmi tudatosító akciók, rendezvények helyszíneként és az ökomenedzser működési helyszíneként is fog funkcionálni.

Polgármesterúr hozzátette, a most átadásra kerülő épületet iskolai és óvodai csoportok, közösségek, a helyi lakosok is látogathatják, de helyszíne lesz saját szervezésű rendezvényeknek és képzéseknek is. Az ünnepélyes átadón felszólalt S. Kovács Sándor térségünk és városunk országgyűlési képviselője is, aki elmondta az újonnan átadott épület fontos szerepet fog játszani a következő generáció és a karcagiak életében.

F.Kovács Sándor országgyűlési képviselő
-Ez az épület nem kerülhetett volna jobb helyre, mint az Alföld közepére, és Karcag legújabb, legszebb parkjára, egy olyan központi helyre, ahol kisgyerekek, iskolások, családok és idősek nagy számban fognak eljönni. Tehát a hely, a helyszín megválasztása, ha tudatos is volt, vagy ha véletlennek köszönhetjük, telitalálat. Rajtunk múlik az, hogy hogy töltjük meg ezt az épületet. Hogy töltjük meg az épületet, hogy hosszú generációkon keresztül, fiatalok, idősebbeken keresztül hogyan formáljuk a tudatot, a környezetünket, a környezetvédelmet, emellett a
tájvédelmet, hiszen ennek az épületnek ez a küldetése. És ez a küldetés most kezdődik a mai nappal. Nem a tervekkel, nem az építkezéssel, nem a kivitelezéssel. Azzal a pillanattal, amikor először jönnek be a diákok ebbe az épületbe, rácsodálkoznak az őket körülvevő csodálatos világra, rácsodálkoznak arra, hogy hogyan kell ezt a világot megőrizni, vagy szebbé tenni.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy kegy hosszú folyamat zárásaként is tekint a most átadott levegővédelmi bemutatóházra. Az Erzsébet-ligetben ugyanis számos fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban.


Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő
-Itt a Life-ház átadása zárja ezt a kört, hiszen, ha visszagondolunk az elmúlt néhány hónapra, először a pumpa pálya, utána a játszótér, ezt követően a Sámándob, a milánói pavilon készült el, illetve a Rónai malom, a Kunkapuk átadása is megvolt nemrégiben, ahol őshonos gyümölcsöknek, a gyümölcsfajtáknak a bemutatóhelye létesült, és itt ez az épület, amely a mai naptól nyitja meg a kapuit, teszi fel az i-re a pontot. Ezen a helyszínen kialakult Karcagnak egy olyan része, ahol a korábbi szerény viszonyokhoz képest most már igazán XXI. századi színvonalú létesítmények, játékok, kulturális, művészeti helyszínek várják az ide jövőket, akár városunkból, a környékből, a Nagykunságról vagy távoli tájakról is érkezzenek. Mindez illeszkedik abba a fejlesztési láncba, amiben a termálfürdő, a sportpálya, az erdei futópálya, a lombkorona tanösvény, és még más dolgok is helyet foglaltak az elmúlt években. Ezeket a dolgokat, amiket itt látunk, összefogja a természetközeliség, hiszen akár a Karcag kincse parknak a része a milánói pavilon, látszik, hogy egy természetes anyagokból megformált épület, amely valahol a magyarság ősi történelmi örökségébe nyúlik vissza. Akár a park, akár itt az erdő közelsége, mind-mind azt sugallja, hogy egy olyan környezetben vagyunk, amely a miénk, amelyet meg kell őriznünk, és amire vigyáznunk kell.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szanka Gábor Gyula a HungaroMet Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki elmondta annak érdekében, hogy a levegő minősége minél kisebb kockázatot jelentsen az emberi egészségre és környezetre, mérsékelni kell az emberi tevékenységből származó légszennyező anyagok kibocsátását. El kell érjük, hogy számunkra már természetes legyen az általunk környezettudatosnak nevezett életmód.

A nap folyamán további programok is vártak az érdeklődőkre. Az újonnan átadott Life házban szakmai előadásokat hallhattak a megjelentek, de volt itt elektromos autó tesztvezetés, épületgépészeti, valamint kerékpáros bemutató és akadálypálya. A most átadott Life-ház tehát kívül-belül tökéletes példája a környezettudatosságnak. Elsődleges célkitűzése pedig a szemléletformálás kicsik és nagyok körében egyaránt.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek