VÁROSTÖRTÉNELMI PILLANATOK

Várostörténelmi pillanatoknak lehettünk szemtanúi az idei Tour de Hongrie rajtjakor, hiszen a Magyar Körverseny fennállása során soha nem fordult még elő, hogy Karcagon lett volna az úgynevezett nagyrajt.

A mezőny már többször átszáguldott a városon, volt már itt befutó és szakasz- rajt, de maga a Tour de Hongrie most indult először a Nagykunság fővárosából.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Ugye Karcagnak egy saját kerékpáros-csapata van, amely csapat egyelőre nem indulhat ilyen nemzetközi, magasan jegyzett nemzetközi
versenyen, kisebb nemzetközi versenyeken, de mindenképpen szerettük volna azt, hogyha tevékenyen részt vesznek a versenyzőink, ezért az amatőr rajt felvezetésében, a nagyrajt elindításában közreműködtek. És hát mindenképpen meg kell említeni, hogy a Karcag Cycling egyik versenyzője, Filutás Viktor a magyar válogatott tagjaként, mint karcagi versenyző azért ott van a mezőnyben és szurkolunk érte, hogy nagyon jó helyezést érjen el.

Az első szakasz százhatvanhat kilométeres volt, ekkora a távolság Karcag és az első cél, Hajdúszoboszló között. A szintkülönbség sem volt különösen nagy, hiszen csak háromszáznegyven méternyi emelkedés várt a mezőnyre.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Több szempontból is jeles nap a mai és én bízom benne, hogy a karcagi versenyzők eredményesek lesznek a verseny egész időtartama alatt. Érdeklődéssel várjuk az eredményeket annál is inkább, mivel több világsztár is jelen volt a mai starton és hát ők is küzdenek az első helyért.

Bár sík terepen tekert a karaván az első szakaszon, mégis nagyon sok szurkoló buzdította a kerékpárosokat az út szélén. természetesen rengeteg magyar, de szlovák, holland és német zászlót is megmozgatott a változó erősségű szél.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
-Öröm volt mindenképpen, hogy Karcagon a kazak főváros csapata, az Astana is megjelent és a karcagi kerékpáros csapattal együtt tudott fényképezni. Bízom benne, hogy a karcagi csapat olyan eredményt fog elérni az idei bajnokságon, hogy a Tour de Hongrie-n jövőre el fog külön indulni.

Az első szakasz elején három kerékpáros kavarodott egymásba, minek bukás lett a vége. Ennek egyik elszenvedője a háromszoros világbajnok szlovák sprinter, Peter Sagan lett. De vissza tudott zárkózni a mezőnyhöz.

RÉVÉSZ MÁRIUSZ, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos:
-Mivel az egész világ nézi ezt a kerékpárversenyt és igazából ez a kerékpárverseny közvetítése valójában egy ilyen térségmarketing- esemény és néha feltűnik benne néhány kerékpáros, ebből kifolyólag ma az fog történni, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól Ázsiáig egyébként mindenki látni fogja Karcagnak ezt a sámándobos helyszínét, ahonnan elindult a verseny.

A sprintbefutó során is történt egy bukás, ezt megúszta az ausztrál Sam Welsford, aki meg is nyerte az első szakaszt. A 2011- es világbajnok, Mark Cawendish hatodikként ért a hajdúszoboszlói célba.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek