KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.

Egy nagykörűi őstermelőnél és a szolnoki piacon tettünk látogatást a téma kapcsán.

A cseresznyefajták palettája igen színes, ám ennek ellenére sokan csak 1-2 fajtát ismernek. Pedig ez az a gyümölcs, ami az egyik legelterjedtebb hazánkban. Ennél a nagykörűi őstermelőnél közel 150 éve termelnek cseresznyét. Itt többféle fajtájú korai cseresznye is megtalálható.

Baráth József őstermelő:
-Itt egy korai fajta előtt vagyunk, ez a BigarreauBurlat. Ez az első nagyobb szemű cseresznye, bár az utóbbi időben megjelentek olyan modern fajták, amik még nagyobbak és még korábbiak, de az még nem jellemző Nagykörűben. Amint látható, nagyon jó a kötés, de az aszály miatt nem tudtak nagyra nőni. Még körülbelül három- négy napja van ennek a fajtának a szedésig. Nagykörűn ezek a korai fajták azért elenyészőek, tehát nem meghatározóak. Ezen lehet, hogy a jövőben majd szerencsés lenne változtatni, mert a korai fajtának van egy olyan előnye, hogy míg a piacon nincs túltermelés, jól eladhatóak.

Az őstermelő hozzátette, hogy 2 héttel hamarabb érett be az ide termés, ez látszik is rajta, hiszen még nem volt ideje kifejlődni, de úgy gondolja, hogy ha az időjárás is kedvező lesz az idei évben lesz bőven cseresznye a fákon.

Baráth József őstermelő:
-Híreink szerint jó termés várható, de Közép-Európában vagy Közép-Kelet Európában nem mindenhol van így, úgyhogy ez egy kicsit pozitívabban befolyásolhatja az árakat. Jelenleg, amit én láttam a mai napon a kecskeméti piacon, a nagybani piacon a kimondottan szép cseresznye, már a koraihoz képest az 1500 forintért kelt el nagybani áron. Ez fogyasztói áron közel 3000 forintot jelent. Tehát azok az elrugaszkodott hírek, hogy hét-nyolcezer forintért kaphatóak az nem valós. Én ismerőstől konkrétan azt hallottam, hogy Budapesten egy meghatározó piacon közel 4000 forint alatt volt a legszebb cseresznye.

A szolnoki piacon az egyik árus szerint ugyan még az eperszezon kellős közepe van, de már kapható a cseresznye is. A dömping azonban későbbre várható.

Szabados Ferencné

-Hát majd a szezonjába viszik. Akkor elég jól szokták vinni az emberek. Sokan el szokták rakni majd a ropogós cseresznyét későbbre, de egyelőre még most nagyon az elején vagyunk, még a földieperben mennek az emberek. Annak van a szezonja.

Egy másik megkérdezett árus elmondta, hogy ő is szokott árulni cseresznyét a piacon, sőt már itt a szolnoki piacon is megvásárolható a gyümölcs és az árával sincs probléma.

Veres Zoltánné
-Én mondjuk már elfogadhatónak tartom az 1000 Ft-tól 1500 Ft-ig. Körülbelül olyan áron fog mozogni. Mert úgy mutatkozik, hogy jó cseresznyetermés van.

Ez a vásárló azt mondja, ő a később termő fajtájú cseresznyéket jobban kedveli.

-Láttam, de az árát nem néztem, mert az eperre koncentráltam most éppen, de szerintem megfizethető. Meg attól függ, hogy mennyi terem, milyen fajta, mennyire érett, de most még az elején ezek még a koraiak nem olyan finom ízletesek, mint a későbbiekben a germersdorfi, meg ezek a vastag húsúak.

A korai cseresznye tehát már kapható a piacokon. Néhol ugyan borsos áron, de a vidéki piacokon akár olcsóbban is hozzájuthatunk az ízletes gyümölcshöz.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek