ENERGETIKAI FÓRUM BESENYSZÖGÖN

Energetikai Fórumot szervezett a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei önkormányzatok számára Besenyszögön az Energiaügyi Minisztérium.

Az ukrajnai háború és az uniós szankciók nyomán kialakult energiaválság hatásainak kezelése minden ország, így hazánk számára is jelentős kihívás. A téma kapcsán Besenyszögön folytatódott az az Országos Energetikai Fórumsorozat, melyet az MVM közreműködésével szervezett az Energiaügyi Minisztérium. Szó esett a magyarországi energiapiac helyzetéről, az energiaárakról, energiahatékonysági- és költségmegtakarítási megoldásokról is a fórumon. A rendezvényen elsőként dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.
dr. Kállai Mária.országgyűlési képviselő:
- Láthatjuk azt, hogy a magyar kormány, ahogyan mindig, óriási felelősséggel viszonyult a kérdéshez és számos olyan intézkedést vezetett be, amely a válság legmélyebb, a legnehezebb helyzeteiben is segítségre volt a településeknek. Az a 96 milliárd forint támogatás például, amit az önkormányzatok kaptak a nehézségek leküzdésére, mindazon ár fixálások kötbérmentesítésére. Én hálásan köszönöm azt, hogy társak voltak az önkormányzatok is a felelős gondolkodásban, hiszen számos olyan új energiamegtakarítási gondolat született melynek köszönhetően jelentősen csökkentek a fenntartási költségek.


Az energetikai fórumon beszédet mondott Besenyszög polgármestere, Balogh Zoltán is, aki a település energetikai fejlesztéseiről és azok fontosságáról tájékoztatta a megjelenteket.

Balogh Zoltán Besenyszög polgármestere:
-A költségvetésünk elég szűkös, azonban azt láttuk, hogy ahol meg tudunk takarítani, az az energia. 2013-14-ben előkészítettünk a pályázatokat. Először a geotermikus energiát, majd később a fotovoltaikus rendszerek kiépítését kezdtük el. Mára oda jutottunk, hogy minden intézményünket meleg vízzel fűtjük és most már minden
intézményünkön fotovoltaikus rendszer van. Természetesen vannak még hiányosságok, azoknak a pótlására törekedünk, amennyiben erre lesz lehetőségünk.


A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hubai Imre, a Jász-Nagykun-
Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is, aki elmondta, hogy a szomszédos országban, Ukrajnában zajló háború miatt jelentősen megváltoztak az energiaárak és ez jelentős terhet rótt a magyarságra is.

Hubai Imre Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke:

-Az elmúlt két esztendő valóban arról szólt, hogy az önkormányzatok nagyon sokat tettek a túlélésért, a polgármesterek, a képviselőtestületek és az intézményvezetők mind válaszút elé lettek állítva. Emlékszünk arra, hogy alig volt fűtés az iskolákban, közintézményekben, csökkenteni kellett a kormányhivatalba és a vármegyei önkormányzatnál is a fűtést, ha jól emlékszem, 16 fokra volt beállítva, de ez most már hála Istennek a múlté. Nem csak azért, mert az ország is energetikailag függetlenségre törekszik, hanem azért is, mert megtanultunk felelősen bánni az energiával. Az energiahordozók rendelkezésre állása korántsem magától értetődő, azért rengeteget kell tenni, azért nagyon komoly politikai tőkét kell kovácsolni és nemzetközi kapcsolatrendszert kell működtetni. A Kárpát-medencében látszik, hogy nem csak az önkormányzatok, hanem a cégek is törekszenek arra, hogy energetikailag függetlenné és költséghatékonyabbá válhassanak. Éppen tegnap adtunk át Karcagon egy 1.5 megawatt összteljesítményű napelemparkot egy olyan gazdasági társaságnál, ahol több mint 80 karcagi dolgozik. Az önkormányzat is nemrégiben valósított meg egy olyan gázmotor beruházást, amely a termálkútról leválasztott kísérőgáz hasznosításával megtermeli az önkormányzati intézményeknek a strandfürdő villamosenergia-igényét.

Elnök úr köszöntő gondolatai után dr. Alföldy-Boruss Márk
energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára fórumon elmondta, az
önkormányzatoknak nagy szüksége van arra, hogy közösen együtt a szakemberekkel tudják értelmezni a jogszabályokat és igényeket.

dr. Alföldy-Boruss Márk energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár:
-Ezért is jött létre ez a fórumsorozat, mert a felhasználók egyik legjelentősebb csoportosulása az önkormányzatok. Ahogy találkoznak a települések képviselői az MVM-el és az energetikai cégekkel sok kérdés merül fel részükről. Mi jogszabály előkészítőként is a minisztériumban próbálunk arra törekedni, hogy az energetikai kérdésekben minél inkább közérthetőbben és minél inkább az igényeknek megfelelően, a valós igényeknek megfelelően tudjunk eljárni. Mi azon dolgozunk, hogy többek között az önkormányzatok, a lakossági energiafelhasználók valóban kiutakat láthassanak, jövőképük lehessen és egy ügyfélbarát állami céggel lehessenek kapcsolatban.


A köszöntő gondolatok után előadások következtek a témához kapcsolódóan a MVM szakembereinek jóvoltából. Az energetikai fórum tehát elérte célját, a vármegye polgármesterei elsőkézből értesülhettek az önkormányzatok számára kedvező lehetőségekről.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek