SOK A KULLANCS

A globális felmelegedés egyik haszonélvezői a kullancsok. Ez az apró rovar több betegséget is terjeszt, ugyanakkor a csípéseknek csak elenyésző százaléka vezet egészségkárosodáshoz.

Ugyanakkor nem csak emberre jelent veszélyt, hanem háziállatokra is, ezeken ráadásul jóval nehezebb észlelni a csípést.

Korábban a májust szokták a kullancsszezon kezdetének tartani, manapság már márciusban megjelennek ezek az állatok a természetben. Az enyhe telek miatt könnyedén áttelelnek, ellenük nincs engedélyezett irtószer, így életterük is megnőtt: városi parkokban ugyanúgy megjelenhetnek, mint a bokros- cserjés területeken, vagy akár a házikertben is.

DR. HOKSÁRI LÁSZLÓ, háziorvos:

-Kétféle betegséget okozhat: az agyhártyagyulladást, ami egy lázzal, fejfájással, hányinger- hányással kezdődő betegséget jelent. Illetve később akár egy súlyosabb neurológiai- idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: bénulások és hát akár halálos is lehet. A másik ez a Lyme- kór, hál Istennek nagyon sokan ismerik már a tüneteit, hogy ilyen vándorló vörös csíkok jelenhetnek meg a csípés környezetében, ez antibiotikum- kezeléssel gyógyítható időben felismerve.


A kullancs mákszemnél alig nagyobb élőlény, éppen ezért nehéz észrevenni az emberi test felületén. Az egyik legbiztosabb védekezés a védőoltás, ezt azonban ősz elején érdemes beadatni, hiszen fél év kell a védettség kialakulásához.

Ha az emberi bőr felületén nehéz észrevenni a kullancsot, akkor a dús szőrzetű kutyákon gyakorlatilag lehetetlen.

FAZEKAS ORSOLYA:
-Ugye a tavasz beköszöntével ugye kullancsok ellen leginkább mi tablettát használunk, valamint amikor feljövünk a sétálásból, akkor szoktuk átvizsgálni, hogy netalán tán ugye a lakásba ne vigyük be mégis a kutyával a kullancsokat.


Ahogy az ember esetében sem jelenti a kullancscsípés a legnagyobb bajt, úgy a kutyák esetében sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni.

ABONYI MÓNIKA, alapító, Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány:
-Kezelhető természetesen, de tehát meg kell inkább előzni, minthogy a betegséget gyógyítsuk. Ugye a kutyánál ez úgy vehető észre, hogy ahogy ugye megcsípi a kullancs, első nap észre se veszi. Második- harmadik nap után kezd el viszketni a csípése. És onnastól kezdve a kullancs nem is akar távozni, tehát attól nem kell félni, hogy átmászik az emberre, minthogy a hiedelemmel ellentétben nem mászik át.


Az orvosok azt ajánlják, hogy minden szabadtéri időtöltés- kirándulás, erdei séta- után alaposan nézzük, vagy nézessük át magunkat hazaérkezést követően. Az esetleges kullancscsípés miatt nem szabad kétségbe esni, de ugyanígy tilos elbagatelizálni is azt.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek