ELFELEDETT JÁSZKUNSÁGI ÉTELEK RECEPTJEIT KERESIK

Az elfeledett jászkunsági ételek receptjeit keresik. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat felhívást tett közzé, melyben a régmúlt és a jelen ételeinek elkészítési módját, hozzávalóit keresik.

A karcagi Ferdinánd -nevéből is adódik- a tájegységre jellemző, hagyományos étel, mely a vármegyei értéktárban is szerepel. Fiatal szakácsok, cukrászok a Pelikán Kupán, akik szívesen nyúlnak vissza a múltba és készítik el szüleik, nagyszüleik ételeit, akár újragondolt formában. A szolnoki Gulyásfesztiválon is egy magyarokra jellemző étel jelenik meg évről-évre, ezzel erősítve a magyar gasztronómiát és identitástudatot. Ennek jegyében keresi a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal is a Jászság receptjeit. Az „Elfeledett Jászkunsági receptjeink nyomában” célja, hogy a régmúltból még fellelhető, vagy épp a jelenben is előszeretettel készített ételek hozzávalóit és elkészítési módját összegyűjtse és azt egy kiadványban megjelenítse.

GALÓ ANITA elnöki titkárságvezető, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzati Hivatal
„Nagyon fontos elmondani, hogy olyan recepteket várnak, melyek térségi alapanyagokat, a Jászkunságban megfőzött ételeket, kevésbé elfeledett ételek receptjeit tartalmazza.”


A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat kiemelt célja a hagyományőrzés és az értékek népszerűsítése. Ennek jegyében hirdették meg a szekrények, komódok mélyén, kézzel írt családi szakácskönyvekben rejlő receptek felkutatását és közzétételét. A recepteket elektronikus formában, ha megoldható, akkor egy fotó kíséretében a felhívásban fellelhető receptgyűjtő lap kitöltésével március 29-ig várják a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek