SOK A BETEG

Egyre gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések Karcagon és az egész vármegyében is.

A betegek nagy része köhögésre, torokfájásra, levertségre, lázra panaszkodnak. Tíz százalékuk pedig hasmenéses, hányós tünetekkel jelentkezett.

-Az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy a korábbiakkal ellentétben a Covid-fertőzésre gyanús esetek száma csökkent, és egyre gyakoribbak az inkább influenzaszerű betegségre jellemző betegek, típusos influenzás betegségtünetek, illetve nagy számban ilyen hűléses, náthás, torokfájós, fejfájás hőemelkedés betegség fordul elő. Inkább a munkaképes korosztályban, illetve ahol gyerekek vannak a családban, iskolában.

A gyermekorvosok tájékoztatása szerint nagyon nagy számban terjed a fertőzés a gyerekek között. A tünetek szinte minden esetben hasonlóak.

-Nagyon igénybe veszi a szervezetet, sokszor ez a magas láz, meg a kínzó köhögés, és hát igazából olyan nagyon speciális gyógyszert nem is tudunk adni rá. Azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg maradjanak otthon, főleg, ha magas láz van, ne menjenek dolgozni, ne menjenek közösségbe, ne terjesszék a betegséget.

Úgy néz ki, hogy eléggé elhúzódik ez az influenzaszezon. Még mindig érdemes lenne beadatni az influenza elleni védőoltást.

Milota László
-Hát én nem szoktam influenzás lenni, mert rendszeresen járok védőoltásra, úgyhogy ilyen problémám nincs.

Televíziónk által megkérdezett lakosok szerint a legfontosabb a megelőzés és az immunrendszer erősítése.

- Hát, igyekszem sportosan élni. Öt éves korom óta rendszeresen sportolok, mozgok, és úgy gondolom, hogy egészségesen táplálkozom. Olyan ételeket eszem, ami egészséges. Fehér húsokat, zöldséget, gyümölcsöt, orvosságot nem kell szedjek, jó a vérnyomásom, nincs cukrom.

Ez a férfi nem szokott influenzás lenni, most elkapta a fertőzést ezért kereste fel háziorvosát

-Hát, lehet, hogy most éppen abban vagyok, de amúgy az életem során nem sűrűn fordult elő, hogy influenzás voltam szerencsére.

Farkas József nem szokott beteg lenni, elég erősnek tartja immunrendszerét.

- Nem. Kivételesen jónak tartom általában az immunrendszeremet. Az életem során nem sűrűn betegedtem le, nem kellett nagyon betegállományba menjek munkám során. Iskolai évem alatt nem nagyon kellett hiányozzak az iskolából, családi körben is, hogyha valaki elkapott valamit, általában nagyon ritkán volt, hogy én elkaptam tőlük.

Az évente ismétlődő influenzajárvány elleni egyik legjobb védekezési mód a védőoltás. Az influenzavírus által okozott fertőző légúti betegségek hazánkban jellemzően télen és kora tavasszal okoznak szezonális járványokat. A szezonális védőoltás védelmet nyújt több influenza-altípussal szemben, melyek várhatóan a szezonban cirkulálnak a lakosság körében, így a fertőződés és a járványos terjedés jó eséllyel megelőzhető.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek