Lengyelországban vizsgálják a Pegasus kémszoftver használatát

A lengyel parlament alsóháza szerdán egyhangúlag megszavazta vizsgálóbizottság felállítását, amely annak felderítésére hivatott, hogy történt-e visszaélés a Pegasus kémszoftver használatánál az előző kormány időszakában.

A 460 fős szejmben a képviselők közül 432-en szavaztak a testület létrehozása mellett, senki sem adott le ellenszavazatot, és tartózkodás sem volt.

A bizottság feladata, hogy megvizsgálja azoknak a Pegasus felhasználásával végzett operatív és nyomozói tevékenységeknek a jogszerűségét, amelyek 2015 novemberétől kezdve nyolc éven át, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején zajlottak.

A bizottság azzal is foglalkozik majd, hogy ki a felelős a Pegasus lengyelországi beszerzéséért.

A szejm elutasította a PiS módosító javaslatát, melynek értelmében a vizsgált időszakot kiterjesztették volna a jelenlegi kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormányzásának 2007-2015 közötti időszakára is. Michal Wójcik, a javaslatot a PiS részéről előterjesztő képviselő azzal érvelt, hogy a PO-PSL kormányzása idején gyakrabban folyamodtak lehallgatáshoz, és ehhez a Pegasushoz hasonló szoftvert alkalmazták.

A tavaly októberi választások nyomán megalakult szejm korábban már két másik vizsgálóbizottságot hozott létre. Az egyik a 2020-as lengyelországi elnökválasztás előtt tett kormányzati lépéseket vizsgálja, amelyek kizárólagos levélszavazást készítettek elő az akkori koronavírus-járvány miatt.

A harmadik vizsgálóbizottság a lengyel konzulátusok által kiadott vízumokkal összefüggő szabálytalanságokkal foglalkozik. A lengyel ügyészség 268 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt folytat eljárást. A jelenlegi kormánykoalíció szerint ez ügyben nagyobb mértékű botrány történt.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek