HATVAN ÉVESEN SZÜLT

Hihetetlen, elképzelhetetlen, páratlan. Ilyen és ehhez hasonló szavak kísérték azt az orvosi- biológiai szenzációt, amely Angliában történt.

Egy hatvanéves magyar asszony a saját unokáját szülte meg azért, hogy lánya végre édesanya lehessen.

Világszenzációként jelent meg a nemzetközi sajtóban, hogy egy magyar nagymama a saját unokáját szülte meg Angliában. Az asszony azért vállalkozott a minden szempontból veszélyes beavatkozásra, mert lánya sorozatos vetélések miatt nem tudott édesanyává válni. A budapesti Epres Ilona negyvenhárom évvel ezelőtt szülte első gyermekét, most pedig új gyermeknek adott életet.

DR. FARKAS BÉLA, szülés- nőgyógyász osztályvezető főorvos:
Irodalmi ritkaság. Még én sem hallottam róla, hogy hatvanéves korban valaki szüljön. Szakmai nomenklatúrában harmincöt év fölötti életkorban már idős anya életkorról beszélünk, negyvenöt év fölött pedig már igen idős anyai életkorról beszélünk. Ilyenkor már a szövődmények kockázata jelentősen megnövekedett, negyven év fölött már a vetélések kockázata eléri az ötven százalékot.

A hatvanéves asszony negyvenéves lánya és annak veje hétszer vett részt lombik-programban, de egyik beültetés sem járt sikerrel. Azon túlmenően, hogy az orvosi gyakorlatban páratlan esemény megtörténhetett, rendkívüli alaposságra volt szükség. Ilyen korban jóval gyakoribb a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. A magzat és az anya is komoly kockázatnak van kitéve. Megnő a fejlődési rendellenességek kockázata. Ebben az esetben megtermékenyített petesejt beültétéséről volt szó, így a magzatra leselkedő veszély némileg csökkent. Az anyát azonban szigorú orvosi felügyelet alatt tartották.

A most másfél hónapos kisfiú- lévén Nagy- Britanniában született- az angol jog szerint a nagymamája gyermeke. A hivatalos eljárás során az őt megszülő asszonynak lemondási nyilatkozatot kell tennie. Ezt követően Epres Ilona lánya és veje pedig örökbefogadási nyilatkozatot tesz, hogy a donor- szülők jogilag is sajátjuknak ismerhessék el a gyermeket.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek