Orosz külügyi szóvivő: Tajvan Kína szerves része

Oroszország a Tajvanon megtartott választások fényében megerősíti, hogy a szigetet változatlanul Kína szerves részének tekinti

- szögezte le Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz diplomáciai tárca honlapján szombaton közölt nyilatkozatában.

"Az orosz fél elismeri, hogy a világon csak egyetlen Kína létezik, a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli, Tajvan pedig Kína szerves része. Az orosz fél ellenzi Tajvan függetlenségének bármilyen formáját. Felszólítunk minden külső erőt, hogy tartózkodjon a regionális stabilitást és a nemzetközi biztonságot aláásó provokatív akcióktól" - közölte Zaharova.

A szóvivő rámutatott, hogy Oroszország támogatja Kínának az állami szuverenitása és területi integritása védelmében tett lépéseit.

"Álláspontunk szerint a Tajvani-szoros két oldala közötti kapcsolatok tisztán Kína belügyét képezik. Egyes országoknak arra irányuló kísérletei, hogy a tajvani választásokat Pekingre történő nyomásgyakorlásra és a szoros helyzetének megingatására használják fel, kontraproduktívak, és széles körű elítélést érdemelnek a nemzetközi közösség részéről" - hangzik a külügyi szóvivő állásfoglalása.

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg szombaton az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, két vetélytársa pedig elismerte vereségét. A DPP szerint Tajvan jogosult a szabad önrendelkezésre.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek