HIPOGLIKÉMIA TÜNETEI

Életet menthet, ha időben felismerjük a vércukor leesését.

A hipoglikémia annak a jele, hogy a sejtek a vérben lévő cukrot nagyobb ütemben használják fel, mint ahogy a glükózt szervezetünk képes a keringésbe juttatni.

A vércukorszint leesésével a szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát alapvetően szőlőcukorból nyerik, éheznek. A mellékvese velőállománya, a vörös vértestek és az agy ilyenkor nem kap elegendő tápanyagot, ezért a hipoglikémia gyakran jár eszméletvesztéssel.

Míg a magas vércukorszint lassan roncsolja sejtjeinket, évek, vagy akár évtizedek alatt okoz többek között vesebetegséget, idegrendszeri, szív-érrendszeri problémákat, vagy látásromlást, addig az extrém alacsony vércukorszint azonnali életveszéllyel jár. Súlyos esetekben kóma is kialakulhat, de az elhúzódó hipoglikémia maradandóan károsíthatja az agyat, előfordulhat stroke, vagy agyvérzés is. Különösen az éjszaka, alvás közben kialakuló hipoglikémia veszélyes, mely szívritmuszavart, szívinfarktust vagy hirtelen szívhalált is okozhat.

Akik kizárólag diétával küzdenek a cukorbetegség ellen, és hipoglikémiában szenvednek, azoknak vércukorszintjük ingadozását kell megszüntetniük. A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) előtt legtöbbször magas vércukorszintet figyelhetünk meg. A magas vércukorszint túlzottan nagy mennyiségű inzulin termelésére serkenti szervezetünket, és ez a magas inzulinszint étkezés után pár órával túlzottan lecsökkentheti vércukorszintünket, ezzel hipoglikémiás rosszullétet okozva.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek