Az ingatlanpiac fellendülésére számítanak jövőre a szakértők

Fellendíthetik az ingatlanpiacot 2024-ben az idén elhalasztott építkezések és adásvételek, valamint a javuló gazdasági feltételek az építőipari szakértők és az ingatlanközvetítők szerint.

Összefoglalóik alapján a körülmények most a legkedvezőbbek azok számára, akik ingatlant szeretnének építeni vagy vásárolni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) csütörtöki közleményéből kiderül, hogy az építőanyagok árai elérték a mélypontjukat, és érdemes kihasználni, hogy a beruházások visszaesése miatt könnyebb szakembert találni az építkezésekhez.

Az ingatlanpiac idei gyengülését a közvetítők adatai is megerősítik, az ingatlan.com közleménye szerint a tavalyi csaknem 130 ezerről idén 110 ezerre esik vissza az adásvételek száma. Hozzátették ugyanakkor, hogy a lakóingatlan-hirdetések nem estek vissza jelentősen, helyenként még bővült is a kínálat, és alighanem vevők is lennének, de egyelőre a gazdasági feltétek javulására várnak. A döntésüket megkönnyítheti, hogy idén országos átlagban gyakorlatilag megállt a drágulás, míg az előző évben 20 százalékkal nőttek az árak.

Az ÉVOSZ a hitellehetőségek javulása és támogatások emelkedése miatt is nagyobb forgalmat vár. Az infláció mérséklődésével a banki kamatok csökkenni fognak, ezért jövőre jobb feltételekkel lehet majd hitelhez jutni. Kedvez az ingatlanpiacnak a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása, valamint a csok plusz bevezetése, amely banki becslések alapján a következő 3 évben csaknem 400 milliárd forint hitelkihelyezést eredményezhet - írták. Az ingatlan.com a falusi csoktól is a piac élénkülését várja, a januártól emelkedő támogatás a vidéki településeken akár nagyobb mértékű áremelkedést okozhat az előrejelzésük szerint.

Az ár- és forgalomnövekedés mértékét az ÉVOSZ egyelőre megjósolhatatlannak tartja, hiszen az elhatározástól számítva legalább 3 hónap, mire elkezdődhet egy építkezés. A piac fellendülése évekig is eltarthat, de szerintük megéri most belevágni, mert biztosan lesz igény a jó minőségű ingatlanokra.

Az ingatlan.com összesítése szerint 50-80 ezer adásvétel maradhatott el az elmúlt 2 évben, ekkora többletre tehát biztosan lehet számítani, ha a gazdasági körülmények engedik. Az ingatlanközvetítő cég szintén úgy véli, hogy a forgalomnövekedés évekig is eltarthat, és jelentős mértékben átalakíthatja a lakóingatlanok piacát.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek