Szájról -szájra, meséről - mesére

A Nemzeti Tehetség Program keretében "Szájról -szájra, meséről - mesére…”c.

pályázati projekt megvalósulása
a Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa úti óvodájában


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása” című, NTP-OTKP-19-0095pályázati azonosító számon szereplő „Szájról -szájra, meséről - mesére…”elnevezésű nyertes pályázat 2019. október 1. és 2020. december 31. között valósult meg. Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa úti óvodájában.

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 750.000 Ft.
A pályázati programban az óvoda „Mesetarisznya” nyelvi tehetségműhelye vett részt 10 gyermekkel Csapóné Horváth Marianna tehetséggondozó óvodapedagógus vezetésével.

A 30 órás program célja a mesék, versek iránt érdeklődő gazdag fantáziával rendelkező gyermekek, mesék, versek iránti szeretetének elmélyítése, a mesei varázslattal a mindennapi életben is fontos értékrend - önbizalom, tisztelet, szeretet, hűség, kitartás –kialakítása, ismereteik bővítése a néphagyományokkal, népszokásokkal való ismerkedés által. A műhelyfoglalkozások során a gyermekek intellektuális érzelmeik – kíváncsiság, alkotási vágy, öröm, sikerélmény, identitástudat – gazdagodtak mesei élmények átélése, a néphagyományokkal való ismerkedés során.

Az élményszerző, gazdagító és lazító programok biztosították a projekt élmény és felfedező központúságát, jártunk az Ifjúsági Házban a Városi Könyvtárban, a Lombkorona Sétányon, a Györffy István Nagykun Múzeumban, a Kutatóintézet Arborétumában. Népi iparművészettel, fafaragással, gyöngyfűzéssel, kunhímzéssel, csuhé bábkészítéssel is megismerkedhettek a gyermekek. A Városi Könyvtárban bábelőadást, „A jószívű róka koma” című mesét néztük meg, ahol élményeket, ismerteket szerezhettek a bábokról, a bábozásról, a bábjáték csodálatos hatásán keresztül. A bábjáték összetett élményt nyújtott, hiszen a gyermek teljes személyiségét fejleszti, esztétikai élményt nyújtva, az érzelmi fejlődést támogatva.


Gulyás Ferencné
intézményvezető

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.