Kreativitásfejlesztés a tehetséggondozásban

A Nemzeti Tehetség Program keretében

a Karcag és Térsége Tehetségsegítő Tanács által megvalósított projekt a „Kreativitásfejlesztés a tehetséggondozásban – hálózati együttműködés keretében” címmel

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, „A hazai és a határon túli Tehetségsegítő Tanácsok, tehetségfejlesztő szervezetek támogatására” a Karcag és Térsége Tehetségsegítő Tanács pályázatot nyújtott be NTP-HTTSZ-19-0013 azonosító számon a Nemzeti Tehetségprogram keretében, a Madarász Imre Egyesített Óvoda irányításával.
A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 1.600.000 Ft.
Pályázati program célja a Karcag és Térsége Tehetségsegítő Tanács területén működő tehetséggondozói hálózat hatékony együttműködésének bővítése, a jó gyakorlatok széles körben való megismertetése, a tehetségekkel foglalkozó pedagógusok együttműködésének támogatása. A meglévő jó gyakorlatok térségi szinten történő bemutatása, bevezetésének támogatása. A tehetséggondozó szakemberek új módszerekkel ismerkednek meg, amelyeket saját gyakorlatukba beépítenek.
A tehetséggondozó pedagógusok számára szervezett team-munkák, esetmegbeszélések lehetőséget biztosítottak a sikerek, eredmények, problémák megbeszélésére, megoldási javaslatok keresésére, a támogató kapcsolatok bővülésére.
.A projekt keretében tehetséges fiatalok életútját tehetséggondozó pedagógusaik, szüleik mutatták be a fiatalokkal együtt.
2020. november 10-én megvalósult Szakmai Program megszervezését más formában valósította meg a KTTT. A szakmai előadásokra nem került sor, az előadók a vírushelyzet miatt lemondták a szakmai programot. A szekcióülések öt helyszínen szerveződtek meg, ügyelve arra, hogy a résztvevők kellő távolságban legyenek egymástól. A korreferátumokat öt óvodapedagógus vezette, mely során a résztvevő tehetséggondozó szakemberek betekintést kaptak abba, hogy a különböző Gardneri területen megvalósuló tehetségműhelyekben milyen formában valósulnak meg a gyermekek kreativitásának fejlesztései.
A partneri és támogatói hálózat bővítését segítették a megvalósult szakmai programok: a „Barangoló”a „Szüret”, valamint a „Állatok világnapja”
A Térségi Tehetségsegítő Tanács honlapja (www.kttt.hu) lehetőséget teremt a tehetségsegítő pedagógusok, szakemberek közötti gyors információáramlásra.
A tehetséggondozó műhely munkát bemutató szakmai kiadványok lehetőséget teremtettek a tanács tehetségsegítő tevékenységének széles körben történő bemutatására, tájékoztatást adtak a térségben zajló tehetséggondozás eredményeiről, lehetőségeiről, mely a támogatói kör bővülését és a tehetséggondozás iránt elkötelezett pedagógusok számának növekedését, a partneri kapcsolatok bővülését eredményezte.
A pályázati program eredményeként a térség tehetségpontjai, tehetséggondozást támogató intézményei, szervezetei, alkotóművészei közötti párbeszéd, együttműködés, támogatási forma tovább bővült a folyamatos fenntarthatóság, a tehetséggondozás fejlesztése érdekében.

Gulyás Ferencné
intézményvezető

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.