Három ember életét mentette meg a szén-monoxid érzékelő

Egy szajoli család köszönheti életét a készüléknek.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő hétfőre virradó éjjel Szajolban, egy Gátőr utcai családi házban. A jelzésnek köszönhetően a ház három lakója időben észlelte a veszélyt. A szolnoki hivatásos tűzoltók a jelzéskori állapotok visszaállítását követően a működő gázüzemű vízmelegítő környezetében, illetve a padláson is méréseket végeztek, és ki is mutatták a mérgező gáz emelkedő koncentrációját, ezért értesítették a kéményseprő-ipari szervet.

A szén monoxid azon ingatlanokban jelent veszélyt, ahol nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő működik. Ha ezek számára nincs megfelelő oxigén-utánpótlás, akkor tökéletlen égés jön létre, amely szén-monoxid kialakulásával jár. Nem elég csupán időközönkénti szellőztetéssel biztosítani mindezt, hanem állandó utánpótlásra van szükség. Ezért kell a nyílászárók keretébe légbevezető nyílásokat építtetni, mert ezek csukott ablakok mellett is biztosítják azt a mennyiségű levegőt, amellyel a nyílt égésterű berendezések biztonságosan működhetnek.

Otthonunk teljes védelme egy szén-monoxid érzékelővel lesz teljes. Ez a készülék a mérgező gáz legkisebb koncentrációjára hangos jelzéssel figyelmeztet, így elkerülhető a szén-monoxid mérgezés. A katasztrófavédelem az érzékelők pozitív és negatív listájával segít a megfelelő készülék kiválasztásában.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek