BÉLYEGES TÉGLÁKBÓL NYÍLT KIÁLLÍTÁS

Bélyeges téglákból nyílt kiállítás a Györffy István Nagykun Múzeumban. A kiállítás megnyitóján a megjelenteket dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató köszöntötte.

A kiállítást Szepesi Tibor polgármester nyitotta meg és kiemelte, hogy mennyire fontosak ezek az egyedi és egyedülálló értékek.

- Amikor értékekről beszélünk, akkor nyilván mindenkinek más és más jut eszébe, saját életéből kiindulva tart fontosnak vagy még fontosabbnak különböző dolgokat, szokásokat, tárgyakat. Amikor fontosnak tartunk valamit, az megragadja egész lényünket, lelkületünket, beszéljünk akár tárgyakról, akár szokásokról. A különbség az, hogy a szokásokat át lehet venni, meg lehet tanulni, és a mindennapi életünk során fel lehet használni. Ilyenek a népdalok, a néptáncok, közmondások, szólások és még folytathatnám a sort.

A tárgyakat pedig egyszerűen össze lehet gyűjteni. Ezt persze lehet intézményesített for-mában - hiszen most is egy múzeum falai között vagyunk -, de lehet személyre szólóan, vagy akár kisebb csoportokban végezni. A gyűjtés hobbija magában foglalja a tárgyak felkutatását, beszerzését, rendsze-
rezését, kategorizálását, tárolását, karbantartását és persze bemutatását is. Amikor készültem a megnyitóra, elgondolkoztam, hogy az én életemben volt-e olyan, hogy valamit gyűjtöttem, aztán persze megtaláltam a fiókomban gyerekkorom bélyeggyűjteményét, amit féltve őrzök a mai napig. Megtaláltam a szekrényben a feleségem által elkezdett szalvétagyűjteményt, amit aztán a gyerekekkel folytattunk tovább és megígértem, hogy beszélek arról is, hogy ismeretségi körömben vannak olyanok, akik kávéscukrot, tűzoltóautót vagy gyűszűt gyűjtenek. És egy pár évtizede lett egy olyan ismerősöm is, aki téglát gyűjt. Először azt gondoltam, hogy építkezik, de amikor láttam azokat a téglákat és meghallgattam a történetüket, részese lettem annak a tudásnak - még ha csak töredékének is -, amely egy-egy ilyen tégla mögött meghúzódik.

Magyarországon Európában egyedülálló formagazdagságban készítették az elmúlt kb. 400 évben a bélyeges téglákat. Egyes becslések szerint a számuk meghaladja a 30 ezer féle darabot. A téglabélyegek kapcsolódnak Magyarország főnemesi, nemesi társadalmához, egyházi méltóságokhoz, jeles eseményekhez, hazánk ipari forradalmához, népi szimbólumaihoz. Sehol másutt nem alkalmazzák hozzánk hasonló módon a téglabélyegeket, sehol másutt nem jelenítették meg a téglákon ennyire szerteágazóan az egyházi és a világi személyiségek neveit és a történelmi eseményeket. Ebből a közel 400 évből kaphatunk most ízelítőt a mai kiállításmegnyitón - zárta gondolatait a városvezető és átadott az egyesületnek egy érdekes jelölé-
sű, karcagi téglát.

A kiállítókat Kovács György, karcagi gyűjtő mutatta be a jelenlévőknek.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek