A festő szakma helyzete Magyarországon

Budapesten került megrendezésre az UNIEP (International Union of Painting Contractors) idei közgyűlése, amely az itt összegyűlt festőipar képviselők és szakemberek számára kiemelkedő jelentőségű eseményként szolgált.

Az UNIEP minden évben más városban rendezi meg a közgyűlését, és idén Budapest adott otthont ennek a fontos találkozónak. Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnökének kifejezett óhaja teljesült, hogy Közép-Európában is megrendezzék a közgyűlést.
Az UNIEP közgyűlést követő nemzetközi rendezvény központi témája a dereguláció volt, amely a szomszédos országokban, például Szlovákiában már tíz éve bevezetésre került. Az esemény remek lehetőséget nyújtott a tapasztalatok megosztására és cseréjére. Ezen túlmenően a további fontos téma az utánpótlás kérdése maradt. A digitalizáció ugyan kihívást és lehetőséget is jelent a festő szakmában, de végül is a szakembernek kell kézbe vennie a szerszámot, és megfelelő szaktudással rendelkeznie a minőségi munkavégzéshez.
Pintér Csaba, az Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) elnöke kijelentette, hogy a szakma jelenleg átalakul, és fontos, hogy az UNIEP támogassa a tagállamokat abban, hogy a szakmát szabályozott körülmények között tartsák fenn.


Kovács László, az SZMTOI alelnöke pedig arról beszélt, hogy a dereguláció hatása és a magyar gazdasági helyzet is fontos kérdések a festőipar számára. Az alelnök elmondta, a dereguláció bevezetésével nem lesz több szakember, csak többen lesznek, akik valamilyen szinten ezt a tevékenységet végzik. Egyre kevesebb a megrendelés, nemrégiben még dübörgött ez a gazdaság, de mostanra elindult lefelé az ágazat. Az alelnök továbbá kifejtette, hogy a gépesítés térnyerése és a termelékenység növekedése pozitív hatással van a festőipar vállalkozásaira. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a szakmai képzés és a minőségi munkavégzés elengedhetetlenek. A dereguláció bevezetése nem lehet indok arra, hogy a szakma szabályozása megszűnjön.
Az oktatási rendszer is átalakult, és jelenleg 12 alapszakma található az építőiparban. A festő-mázoló és tapétázó szakképesítés a legkeresettebb, és vezető pozíciót tölt be a festő szakma. Az oktatási rendszer egységesítését és központosítását tervezik, hogy magasabb színvonalon és nagyobb létszámban képezhessék ki a diákokat. A dereguláció Magyarországon 2021 szeptember elseje óta lépett életbe, és bár egyelőre nem látható drasztikus változás a hallgatók létszámában, továbbra is figyelni kell az utánpótlás biztosítására. Az SZMTOI és az IPOSZ közösen egy pályázatot nyertek, amely három évig tartott, és célja a digitális technológiák bevezetése a festő szakmában. Ez különösen fontos a fiatalok számára, akik már jól használják a digitális eszközöket, és ezek segítségével könnyebben sajátíthatják el a szükséges készségeket.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke elmondta, hogy az IPOSZ aktívan készül a digitalizációs kihívásokra, nemcsak a festő szakmában, hanem az építőipar egészében, valamint más szakmákban is. Az IPOSZ körülbelül 200 különböző szakmát képvisel, és elkötelezett a minőségi szakmai képzés mellett.
A festő szakma helyzete Magyarországon számos kihívást és lehetőséget tartogat. A minőségi munkavégzés és a szakmai képzés továbbra is kulcsfontosságúak maradnak. A jövőben az SZMTOI és az IPOSZ, alternatívák kidolgozásával foglalkozik, hogy támogassák a szakma szabályozott fejlődését és a szakemberek érdekeinek védelmét. A festő szakma Magyarországon továbbra is kiemelkedő fontosságú, és az ehhez szükséges képzettségek és szabályozás fontosságát nem szabad alábecsülni.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek