Navracsics Tibor: a térségi és a határokon átnyúló fejlesztéseké a jövő

Az eddigi felzárkózási programok sikeresen fejlesztették a vármegyéket, a jövőben arra lesz szükség, hogy térségi és határokon átnyúló fejlesztési programokat dolgozzanak ki -

- mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Békés vármegyei Orosházán, lakossági fórumon.

A politikus szólt arról, hogy Békés vármegye, ahogyan a temesi, aradi, bánáti, bácskai és a csongrád-csanádi térség is, a trianoni békediktátum elszenvedője volt, ezen a helyzeten határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel, beruházásokkal, a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni.

Jelezte, még nem dőlt el, hogy a Szeged-Békéscsaba-Arad-Temesvár-Újvidék-Szabadka tengelyen melyik városé lesz a legnagyobb erő. "Most Temesvárnak áll a zászló, de még bármi lehet" - fűzte hozzá. Szerinte kulcsfontosságú, hogy ezeket a régiókat gazdaságilag egységes térségekké alakítsák, és fontos, hogy ki alakítja ezt ki.

Navracsics Tibor közölte, most készül az első komplex, átfogó regionális fejlesztési terv a Dél-Dunántúlra vonatkozóan, amelynek a sikerességéhez be kell vonni Kaproncát, Eszéket és Varasd környékét is. A horvát térség az utóbbi időben csaknem teljesen elnéptelenedett, ám kiváló mezőgazdasági adottságokkal bír, emiatt jó lehetőséget jelent a magyar vállalkozások számára - tette hozzá.

A tárcavezető ígéretet tett arra a térség országgyűlési képviselőinek, hogy a következő fejlesztési terv Békés vármegyét érinti majd, amelyre szerinte a rendkívül rossz demográfiai mutatók megfordítása miatt is szükség van.

"De ez még a jövő zenéje. Még a ma pénze sincs meg" - jelentette ki.

A tárcavezető úgy látja, év végéig elhárulnak az akadályok az uniós források megérkezése elől, és akkor 2024-2025 már "emelkedő pályát hoz". A Terület- és Településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program már elindult, előbbinél a pályázatok felét már kiírták, utóbbinál is közelítenek a 40 százalék felé.

Az uniós programok amúgy is utófinanszírozásúak, a forrásokat most a nemzeti költségvetés előlegezi meg, de ha megérkeznének az uniós támogatások, akkor azokat a pénzeket más fejlesztésekre lehetne fordítani - mondta.

A korábbi uniós biztos megjegyezte, Magyarország a 2014-2020-as időszakban az uniós források 94 százalékát tudta lehívni, "ami kimagaslóan magas a többi tagországhoz képest", de a 2021-2027-es ciklusban is első helyen áll a 3 százalékos lekötési szinttel.

A politikus szólt arról, hogy jövőre európai parlamenti választások lesznek. Szavai szerint az unió soha ekkora kihívásokkal nem nézett szembe; jövő nyáron eldől, hogy vissza tud-e térni az alapító atyák elképzeléséhez, amely nem a másik elnyomásán alapult, hanem minden nemzetnek megadja a lehetőséget saját céljai megfogalmazásához.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "ne legyenek illúzióink", a kampány egyik fő témája Magyarország lesz, és hangzanak majd el "vérlázító hazugságok".

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek