TÖBB GYÓGYSZERBŐL IS HIÁNY VAN

Városunkat is elérte az országos gyógyszerhiány. A részletekről dr. Szalay Lászlóné gyógyszerészt kérdeztük.

Ahogyan a szakgyógyszerész elmondta több olyan készítmény hiánycikk, amely elsősorban a neurológia eredetű betegségekre gyógyír.

-A háziorvosok igyekeznek helyettesítő termékeket felírni és a gyógyszerészek is ajánlanak alternatívákat. Ehhez természetesen elengedhetetlen a páciensek együttműködése is. Viszont elmondhatjuk, hogy a kialakult helyzet ellenére zavartalan az ellátás. A jelenlegi szituáció azonban nemcsak Magyarországot érinti, hanem számos más európai országot is. A gyógyszerhiány nem új jelenség, az ellátásban évek óta vannak problémák: alapanyaghiány, gyártási, szállítási és raktározási gondok, adminisztratív problémák, piaci megfontolások és a megnövekedett kereslet mind-mind hozzájárulnak a jelenleg kialakult helyzethez. Sokat rontott a helyzeten a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború, ami miatt olyan alapvető csomagolási alapanyagok is hiányoznak, mint a papír és a karton. A jelenlegi helyzethez jelentősen
hozzájárult a gyógyszergyártás globalizálódása is. A becslések szerint ugyanis Kínában gyártják az aktív gyógyszerhatóanyagok 60-80 %-át-tudtuk meg a szakgyógyszerésztől.

A vásárlók elmondása alapján, ilyenkor a tél közeledtével igyekeznek időben beszerezni azokat a vitaminokat és készítményeket, amelyek segítik az immunrendszer egészséges védekezését. Bíznak benne, hogy csakis átmeneti hiányok vannak a készletben, így mielőbb hozzá tudnak jutni a számukra is fontos készítményekhez.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek