Karcagi minták a hímzett terítőn

Karcagi több száz éves karcagi mintákkal hímzett terítőket adományozott a Táncoló Tulipán Kunhímző Csoport az önkormányzatnak.

Az ajándékot a Városházán Rózsa Sándor jegyző vette át a csoport vezetőjétől, Nagy-Pálné Pádár Ágnes kunhímzőtől.

- Célunk, hogy a régi, eredeti kunhímzéseket feldolgozzuk. Először rekonstruáljuk a sokszor a foszlányaiban megmaradt több száz éves hiányos, kopott darabokat, majd másolatot készítünk az eredetiről. További feladatunknak tartjuk a mai környezetben megfelelő funkciókkal ellátni a régi archaikus motívumokat; mai használatra alkalmassá tenni őket. Csoportunk a nevét a karcagi kunhímzés jellegzetes tulipánjáról kapta, amely nem kapcsolódik a teljes minta többi eleméhez, hanem közöttük, magában táncol, lábszerű kis kacsokon – mondja a szakkörvezető, aki a régi, eredeti múzeumi minták újra hímzését, újragondolását tűzte ki célul.

- Szeretnénk, ha büszkén használnák Karcag lakói, intézményei a felújított hagyományos mintákat a hétköznapokban és ünnepek alkalmával. Csoportom tizenkét tagjával azon dolgozunk, hogy újra megbecsült legyen a kunhímzés, a különböző korosztályok szívesen válasszák időtöltésüknek, hivatásuknak, érezvén a hímzés közben a köteléket őseinkkel, elődeinkkel, akiknek fontos volt, hogy továbbadják a következő generációnak tudásukat - mondta Nagy-Pálné Pádár Ágnes, akitől megtudtuk, a most ajándékba adott terítőket Pádár Istvánné, Nyakó Jánosné, Szél Ibolya és Nagy Józsefné hímezte.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14