Református iskola új épületszárnya

 

A hat éve kezdődött bővítésre félmilliárdos kormányzati támogatást kapott az intézmény.

A karcagi elemi iskolai oktatás története több mint félezer évre nyúlik vissza. Az egykori nádtetős oktatási intézmény helyén 1813-ben kezdte a helyi református közösség annak az iskolának a felépítését, amely 1817-re készült el. Az akkor „csengős iskolának” hívott épületben kizárólag fiúk tanulhattak. Az egyházi iskolák államosítása után a kilencvenes évek közepén került újra a reformátusok fenntartásába az iskola, amely idén kezdte újraindításának huszonnyolcadik tanévét.

FÖLDVÁRINÉ SIMON ILONA ANNA, igazgató: Most gondolatban
ugorjunk vissza hat évet. Mert az iskolabővítés története 2017-ben indult. Ekkor értesültünk arról, hogy Magyarország Kormánya által kiírt pályázaton nyert iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Tálentum Óvoda több mint félmilliárd forint támogatást egy új tornacsarnok és egy épületszárny megépítésére a Kálvin út 2. szám alatt található telephelyen.

Az új épületszárny félmilliárd forintos megépítése mellet az iskola hatvanmillió forintot fordíthatott eszközbeszerzésre, így a hetvenes évekbeli állapotokra most már rá sem lehet ismerni.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
Minden más volt és minden változott. És én is ebbe az iskolába jártam, édesapám is ebbe az iskolába járt és a fiaim is ebbe az iskolába járnak. És folyamatosan látjuk a változást. És látjuk az új épületrészt, ami raktár és fás- és szeneskamrák helyén épült. És csodálatos. Látjuk a rekortánpályát, ami szintén a kor, a huszonegyedik század kihívásainak felel meg.

Az új épületrészben kialakítottak szociális helyiségeket, szertárt, valamint egy multimédiás oktatótermet is.

SZEPESI TIBOR, polgármester, Fidesz- KDNP: Hogyha hiszünk
valamiben és megvan a reménységünk, a kicsiny építőkövek egésszé állhatnak össze. Mert tudták, hogy aki iskolát épít, az a jövőt építi. Mert amikor tégla téglára kerül, az érték megsokszorozódik. Aki iskolát épít, az a jövőbe vetett hittel cselekszik. Így készült el tehát 1813- tól a Nagykun Református Iskola épülete, a mai épülete. 210 év nagy idő, de elődeink jól gondolkodtak: olyan épületet emeltek,
amely ma is- természetesen sok- sok belső átalakítás után- a város oktatásának egyik legjelentősebb helyszíne.

Az új épületszárnnyal bővített Nagykun Református Iskola ma ötszázhúsz diák és negyven pedagógus második otthona.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek