Lengyelországban tünetmentes a koronavírus-fertőzöttek többsége

Lengyelországban a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában tünetmentes a fertőzöttek többsége - közölte szerdán Wojciech Andrusiewicz, a lengyel egészségügyi tárca szóvivője.

Szerdán a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak száma rekordot döntött, 835 esetet regisztráltak - mondta el sajtóértekezletén Andrusiewicz. A járvány kitörése óta 47 865-en gyógyultak fel, jelenleg 18 és fél ezer az aktív fertőzöttek száma - idézte a szóvivő a napi adatokat.

Mint hozzátette, azok közül, akiknél kimutatták a vírust, közel 2200-an szorulnak kórházi kezelésre, a súlyos állapotban lévő, lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma pedig jelenleg 70-80 között ingadozik. A többiek - mintegy 16 és fél ezer ember - otthonaikban tartózkodnak, általában tünetmentesek, illetve enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést - számolt be Andrusiewicz.

A szóvivő kitért arra is, hogy a szerdától Lengyelországban hatályba lépő, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslataira támaszkodó előírások szerint az eddigi 14-ről 10 napra rövidítik le a fertőzött, de tünetmentes személyeknél elrendelt karantént.

Ezen időszak után a karantén automatikusan véget ér, nincs szükség vírusteszt elvégzésére. Amennyiben a fertőzött személyek a Covid-19-betegség tüneteit észlelik, a tünetek megszűnését követő harmadik nap után, orvosi konzultáció alapján oldható fel a karantén.

Lengyelországban jelenleg 96 664 ember esetében van érvényben hatóság által elrendelt házi karantén koronavírus miatt.

Kedden a lengyelországi iskolákban is megkezdődött a tanév, a tavaszi hónapokban a koronavírus miatt bevezetett távoktatást ismét a hagyományos tanítás váltja fel, egészségügyi szabályok betartása mellett. Egy-egy tanintézményben a helyi járványgóc miatt néhány napos késéssel indul majd az oktatás.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14