A kánikula az állatokra is veszélyes

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent - hívja fel a figyelmet az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztosi titkárság.

A kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a forró időjárás beköszöntével mindenki fordítson fokozott figyelmet az állatok egészségének megóvására. "Nem mindenki tudja, de az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk" - hangsúlyozzák a közleményben, amelyet az Igazságügyi Minisztérium juttatott el az MTI-hez.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a meleg időjárás a haszonállatokat sem kíméli, ezért róluk sem szabad megfeledkezni.

A nappali csúcshőmérséklet idején a nem megfelelő körülmények között tartott házi kedvencünk egészsége komoly veszélybe kerülhet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek és nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket - írják, hozzátéve, hogy az autókban öt-tíz perc alatt akár 60 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérséklet, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet, ezért ne hagyjunk se embert, se állatot a járműben.

"Az állat számára mindig biztosítsunk hozzáférhető vizet, amit időközönként cseréljünk, hogy az ne melegedjen fel. További veszélyeket előzhetünk meg, ha a kutyát a kora reggeli és esti órákban sétáltatjuk, hiszen napközben az aszfalt átforrósodik, ami a mancsán égési sérüléshez vezethet. A kertes házakban élő állatok fekhelyét, házát helyezzük árnyékos, naptól védett területre" - sorolják a közleményben.

A kormánybiztost idézve hangsúlyozzák: ha bármi szokatlant észlelünk házi kedvencünkön, nem a megszokott módon viselkedik, akkor minél előbb forduljunk állatorvoshoz.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek