Nem szereti a rögzített kupakokat? Pedig életet is menthetnek

Ön is ejtette már le a kupakot vezetés közben? Bizony, gyakori jelenségről van szó, és sajnálatos módon az is előfordul, hogy a nagy keresgélés közben baleset történik.

Amerre az ember lehajol ugyanis, arra húzza a kormányt jellemzően. A 80-as években a Trabant tartalék üzemanyag csapjának a megnyitása járt hasonló pályaelhagyásos balesetekkel, manapság pedig jellemzően akkor következnek be ezek a balesetek - az elalvást nem számítva - ha valamit keresgél a sofőr vezetés közben. Mivel hosszabb úton előbb-utóbb innia kell a sofőrnek, a palack kupakjának az elhagyása gyakran előfordul, a ki nem ürült folyadéktartályt pedig kupak nélkül nem szívesen tesszük le, főleg nem megfelelő pohár, vagy palacktartó híján.

A Coca Cola 2023. elején már rögzített kupakokkal látta el az üdítős műanyag palackjait, ami sokakat meglepett. Voltak, akik gyártási hibára gondoltak, míg mások azon bosszankodtak, hogy nem tudják úgy bekapni a palack száját, ahogy eddig. A rögzített kupak lényege, hogy lecsavarás után nem válik el a palacktól, így az üdítő elfogyasztása után a palack és a kupak egyben visszagyűjthető.

Ez nagyon sok tonna műanyaghulladéktól kíméli meg a környezetet. Természetesen vannak, akik megszokásból leszakítják, vagy levágják a kupakot, de idővel valószínűleg csökken majd a számuk.

2024. júliusától az EU-s szabályozásnak köszönhetően már csak így hozhatók forgalomba az üdítős palackok, tehát már az idén is egyre több cég termékénél találkozhatunk a rögzített kupakokkal. Mi pedig reméljük, hogy néhány olyan balesettel kevesebb lesz, amit a leesett kupakok utáni kotorászás okozott.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek