Jöhet az egynapos autópálya matrica

Egy 2022-es uniós jogszabály miatt elvileg jövőre minden tagállamnak biztosítania kell ezt a lehetőséget.

Hazánkban 10 napnál rövidebb időtartamra nem lehet autópálya-matricát vásárolni, de egy még 2022-ben elfogadott európai uniós határozat viszont változást hozhat ebben – írja a Totalcar.

Az új közlekedési és díjbeszedési rendszerekről szóló szabályozás szerint 2024-től a tagállamoknak biztosítaniuk kell napi, heti, havi és éves matricákat a nehézgépjárművek, napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat a személygépkocsik esetében.

A matricák árát is megszabta az uniós előírás, eszerint a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.

Jelenleg 49 190 forint az éves díj, így a kéthavi felső korlátja 14 757, a havié 9346, a 10 naposé 5902, a hetié 5410, a napi matricáé 4 427 forint.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek