SZAKMAI KONFERENCIA A DÉRYNÉBEN

Szakmai konferenciára hívta a Dérynébe az óvodapedagógusokat, tanítókat a Karcag és Térsége Tehetségsegítő Tanács.

A részletekről Balajtiné Sütő Margitot, a Madarász Imre Egyesített Óvoda intézményvezető-helyettesét kérdeztük.

- 2015 óta minden nevelési évben megrendezésre kerül a tehetségnap, a mai témája a digitális kompetenciák fejlesztési lehetőségei a tehetséggondozásban.
- A 21. században szinte mindenhol találkozunk a digitális eszközökkel, és nekünk, óvodapedagógusoknak nagy a felelősségünk, hogy ésszerű határokon belül tanítsuk meg a gyermekeket ezeknek az eszközöknek a használatára. A mai napóvodapedagógus kolléganőktől, tanítónőktől fogjuk megtudni, hogy ők milyen jó gyakorlatot dolgoztak ki a digitális kompetenciák fejlesztése területén.

- A karcagiak mellé vidékről is érkeznek szakemberek.
- A szolnoki városi óvodák két óvodapedagógus kolléganője, illetve igazgató asszonya fog előadást tartani, illetve a mi óvodapedagógus kolléganőink, akik tehetséggondozó műhelyeket vezetnek, illetve tanárokat, tanítókat hívtunk meg a Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményből, illetve a Karcagi Nagykun Református Általános Iskolából.
- Nagy a felelőssége az óvónőknek, tanítóknak abban, hogy a gyerekek okosan, keretek között használják az okos eszközöket.
- A szülők figyelmét szoktuk felhívni, hogy gyermekeiknek ne adják oda, vagy csak mértékkel adják oda az okos telefont. Ez úgy gondolom a mai világban kizárhatatlan dolog, de ha felhívjuk a szülők figyelmét, illetve olyan lehetőségeket, digitális játékokat ajánlunk, amiket otthon játszhatnak a gyermekek, mert az az ő életkori, egyéni sajátosságukhoz igazodó, akkor úgy gondolom megtettük azt, amit megtehettünk, hogy ésszerű határokon belül alkalmazzák ezeket a digitális eszközöket a gyermekek.

- Ma a tehetséggondozó műhelyek jó gyakorlatait mutatják be, de aki nem tudott eljönni, az máskor is megnézheti ezt az óvodákban.
- A Madarász Imre Egyesített Óvoda Pedagógiai Napok keretén belül a SZIM Oviban volt egy a külső világ tevékeny megismerésével kapcsolatos tehetséggondozó műhely bemutatása, ahol kimondottan okos tablet része volt a foglalkozásnak, és ott remek lehetőséget láttunk arra, hogy az óvodapedagógus segítségével hogyan alkalmazzák a gyermekek a tabletet, és hogy milyen környezettudatos játékok jelennek meg, és az E.On-nak van egy olyan oldala, ahol remek játékokat játszhatnak a gyermekek és le is tudják magukat ellenőrizni az óvodapedagógus segítségével. Minden óvodában megjelennek a tabletek, hiszen a Nemzeti Tehetségprogram pályázat keretén belül eszközfejlesztésre lehetőség nyílik és mi élünk is ezzel a lehetőséggel.

- Az óvodai foglalkozások mellett a tanórai keretek közötti digitális eszközhasználatot is bemutatják ma.
- Nagyon fontosnak tartjuk a kapcsolatot, a jó együttműködést térségünkben az iskolákkal és ez visszafelé is működik, hiszen az általános iskolások visszajönnek az óvodában a tanuló gyermekekhez és megmutatják nekik ezt. Úgyhogy nagyon örülünk annak, hogy jó partnerkapcsolatunk van az iskolákkal - mondta a vezető helyettes.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek