SOK A SKARLÁTOS BETEG

Egyre több a skarlátos beteg az országban és térségünkben is, egy hét alatt csaknem a duplájára nőtt a fertőzöttek száma.

-Április végétől felfelé ívelő a járványhullám, annak ellenére, hogy a skarlát inkább a téli időszakra jellemző. Terjedése függ a befogadó szervezetétől és annak immunrendszerétől. A leginkább veszélyeztetettek a kisebb gyerekek, akik korábban gyakran átestek akut légúti vírusos megbetegedésen, gyomor- vagy bélrendszeri bakteriális fertőzésen- mondta televíziónknak Juhász Zsuzsa gyermekorvos

A betegség megállításának kulcsa, hogy minél előbb diagnosztizálják, hiszen a kór nemcsak erősen fertőző, de kezeletlensége súlyos következményekkel, akár halállal is végződhet. A vérbe kerülő baktérium ugyanis megtámadhatja a szerveket, a gennyes középfülgyulladás mellett elérheti a szívet, a vesét, és vesemedence-gyulladást okozhat.

Hazánkban a betegség lefolyása szerencsére enyhe, ám ez nem a skarlát gyengülésének, hanem a gyermekorvosok felkészültségének köszönhető: a legtöbb esetet a fertőzést követő második, harmadik napon felfedezik, így időben elkezdődhet a kezelés és elkerülhetők a súlyos szövődmények.
Szintén fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor elkülönítsük a beteget, és minden használati tárgyát fertőtlenítsük.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek