MÉLTÓSÁG MEZEJE TALÁLKOZÓ

A Rákbetegek Országos Szervezete Karcagi klubja, és a „MINDIG VAN REMÉNY” Daganatos Betegekért Alapítvány megtartotta a „MÉLTÓSÁG MEZEJE” találkozóját.

Az eseményre a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár előtti területen került sor. A résztvevőket Szepesi Tibor polgármester köszöntötte.

- Mai társadalmunkban az emberi méltósághoz való jog számos módon kerül terítékre. Az élet valós részeként megélt veszteségekről, a betegségről, a halálról azonban általában nem tudunk és nem is igazán akarunk beszélni. Egymáshoz való viszonyunkat is tükrözi, miképp kezeljük az elmúlással, a halállal, a veszteséggel kapcsolatos helyzeteket, hiszen a téma kommunikációja gyakran az egyénben reked. Látjuk, hogy milyen nehéz a veszteségeket, a nehéz pillanatokat átélni és abból továbblépni. Ha nem vagyok egyedül érzése sokak számára mutat kiutat. Ezért is tartjuk a mai napot fontosnak: a nyitott párbeszédet, a veszteségek felismerését és a kezelések fontosságát és felismerését. A méltósággal teli élet az egymás iránti tisztelet, életünk végéig szükségletünk és szükségletünk kell, hogy legyen - mondta beszédében Szepesi Tibor polgármester.

- A mai rendezvény is, ahogyan az őszi nárciszültetés is a szociális kompetenciák erősítésére, az érzelmi intelligencia fejlesztésére van, s ezek elérését célozza meg, amelynek legfontosabb feladata, hogy a halál tabuját közösen legyőzhessük és az élet értelmét felismerhessük - hangsúlyozta a városvezető, aki szólt arról is, hogy a nárciszok a remény nemzetközi jelképei; a szenvedők, a segítséget és ápolást igénylő betegek reménye. Emlékeztetnek bennünket az e világtól való búcsúzás nehéz időszakára.

- A Méltóság Mezeje program arra kívánja felhívni a figyelmet, mekkora erőt és támaszt nyújt a gyógyíthatatlan betegeknek, ha van szakszerű segítség, ha van, akire biztosan számíthatnak, ha van, aki alapvető szenvedéseiket enyhíteni tudja. Nagyon köszönöm a Karcagi Rákbetegek Szervezetének, a Mindig van Remény Alapítványnak azt, hogy éltetik ezt a reményt, hogy minden évben azokkal a rendezvényekkel, amelyet itt, Karcagon nekünk, Önöknek, a karcagiaknak, a fiataloknak és talán mondhatom azt, hogy az egész világnak megmutatnak, táplálják ezt a nagyon fontos életérzést, ezt a nagyon fontos reményt. Hiszen az egymásról való gondoskodás és az emberi méltóság megőrzése megkérdőjelezhetetlen alapérték! Ezek tiszteletben tartása és támogatása nemcsak egy nemes cél, hanem kötelesség is. Ezért tartom fontosnak, hogy minél több fórumon az ilyen, maihoz hasonló rendezvényen keresztül is felhívjuk erre a figyelmet - mondta a városvezető, aki megköszönte a jelenlévők és a szervezők munkáját.

A polgármester köszöntője után az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény magánének tanszakosai adtak műsort Házi-Sáray Mária vezetésével. Dr. Kasuba Jánosné szavalata után a Dózsa szobor előtti területről a jelenlévők az ősszel elültetett sárga nárciszokat leszedték, majd a polgármester és Váczi Attiláné alapítványi elnök vezetésével elsétáltak a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthona Varró úti telephelyére, ahol átadták a gondozottaknak a reménységet, az élet szépségét, az élet méltóságát szimbolizáló sárga nárciszokat, majd közösen elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt dalt.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek