Országos pálinkaverseny Karcagon

Évente egy alkalommal kerül sor a Pálinka Nemzeti Tanács által megszervezett X. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre május 7-13. között Karcagon - tudtuk meg a Városházán tartott sajtótájékoztatón.

- Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a Nagykunság fővárosában, abból az alkalomból, hogy 2023. május 7.- 13. között Karcagon kerül megtartásra az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny, illetve a zárónapján, 13-án egy Pálinkafesztivál keretében várjuk azokat az érdeklődőket, akik szeretnének részt venni kóstolóként a fesztiválon - kezdte a sajtótájékoztatót Szepesi Tibor polgármester, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Béli Géza, a Nemzeti Pálinka Tanács alelnöke, a verseny szakmai elnöke, Szokolics Ákos, a Nemzeti Pálinka Tanács alelnöke, a verseny kommunikációs vezetője és Pásztor Sándor, az országos verseny előkészítő bizottságának vezetője társaságában.

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ez a megmérettetés, ahol az ország legjobb és legsikeresebb pálinkaházai versenyeznek az országos kitüntető címekért, a Champion-díjért, Karcagon kerül megszervezésre. Amikor megkereste önkormányzatunkat a Nemzeti Pálinka Tanács vezetősége, nagy örömmel fogadtuk a felkérést annál is inkább, mert Karcagon nagy hagyományai vannak a pálinkafőzésnek. Tudjuk, hogy a pálinka hungarikum Magyarországon, s azt is, hogy a térségre jellemző nagykunsági szilva és a birsalma pálinka nemzeti oltalom alá eső terméknek minősül a hungarikumokon belül. Nagy örömünkre szolgál, hogy az előző versenyen a karcagi pálinkafőzdéből került ki az az aranyérmes körtepálinka és szilvapálinka, amely elnyerte a Pálinka Nemzeti Tanács egyik nagydíját - sorolta a városvezető, aki reményét fejezte ki, hogy az ez évi verseny is nagy karcagi sikerekkel zárul.

- Nagy öröm, hogy a jubileumi 10. Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyt Karcagon tudjuk megrendezni az országos versenyt a kereskedelmi főzdék termékei részére. Az idei évben 320 feletti nevezés érkezett 40 pálinkafőzdétől. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez mind kereskedelmi forgalomra szánt termék, ezek vizsgálatát a Nébih, mint pálinkaellenőrző hatóság végzi, tehát olyan tétel kerül a bírálók elé, ami megfelel a jogszabályoknak. A versenyre a bírálók legjobbjai érkeznek Karcagra. Nemcsak bírálat történik itt, a három nap alatt különböző rendezvényeket is szervezünk az önkormányzattal közösen. Így "Pálinkázz okosan!" címmel pálinka bemutatók lesznek minden este, ahova egy játékon keresztül lehet majd bekerülni. A Pálinka Éjszakája rendezvényünk keretében pálinkával készült ételeket fogunk bemutatni, de lehet majd pálinkát is kóstolni. Nagyon örülnénk, ha minél több környékből, városból részt vennének ezeken.

A verseny fővédnöke Nagy István agrárminiszter, védnökei F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Hölvényi György Európa Parlamenti képviselő és Szepesi Tibor polgármester. A verseny díjai mellett a városnak és a Magyar Agrártudományi Agrár és Élettudományi Egyetemnek is lesz egy-egy különdíja - sorolta Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A május 13-ai Pálinkafesztivál a Múzeumparkban és környéken kerül megrendezésre, a versenyre nevezett nagy pálinkaházak a közönséggel is megkóstoltatják pálinkáikat, közben kulturális programok is lesznek. A napot a helyi művészeti csoportok fellépésével - tánc, néptánc, magyar nóta programokkal - kezdik, de lesz rézfúvós együttes, délután pedig Fásy Ádám és csapata érkezik. A Fásy Mulatóban fellép Opitz Barbara, Zalatnay Sarolta, Varga Viktor, az Apostol együttes és természetesen Fásy Ádám is, a Shaw Band együttes fogja szolgáltatni a zenét - úgyhogy várnak mindenkit ide, nemcsak Karcagról, hanem az országhatárokon belül, vagy akár az országhatárokon kívülről is, hiszen valóban egy olyan hungarikum kincset lehet kóstolni, több ízben, amely nem mindig adatik meg.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek