Aratáskor is első a biztonság

Javában tartanak a betakarítási munkálatok megyénkben is, egyre több traktorral, kombájnnal és egyéb mezőgazdasági munkagéppel találkozhatunk az utakon. A biztonságról ekkor sem szabad megfeledkezni, az elhanyagolt műszaki állapotú gépek és a tűzvédelmi szabályok megszegése pedig komoly károkkal járhat. Idén eddig hat munkagép gyulladt ki térségünkben.

A problémák megelőzése miatt a gazdáknak a munkák megkezdése előtt gépellenőrzéseken kell megbizonyosodniuk az eszközök jó műszaki állapotáról. A legalább öt gépet érintő ellenőrzést az esemény tervezett időpontja előtt be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek; az erről készült jegyzőkönyv egy példányát pedig a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó-készülékkel egyetemben. A katasztrófavédelem nem csak a munkák előtt, hanem közben is biztosít konzultációs lehetőséget, és várja a gazdák hívását a gépellenőrzésekre.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat részletesen leírja, milyen tűzvédelmi szabályokat kell betartani a mezőgazdasági munkák során:

  • A munkát mindig a közúthoz, vasúthoz legközelebbi részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méteres védőszántást kell készíteni.
  • Tilos üzemanyaggal feltölteni a gépet a tarlón, ugyanígy tilos ott mindennemű, nyílt lánggal járó karbantartási tevékenység.
  • Kötelező védőburkolattal ellátni az akkumulátorokat, valamint a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása naponta egy alkalommal.
  • Dohányozni még a gépek vezetőfülkéjében is tilos! Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, és itt kell kijelölni a dohányzóhelyet, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell. Ha ez a tizenöt méteres távolság a hely adottságai miatt nem lehetséges, akkor a föld körül három méteres védőszántást kell alkalmazni.
  • A szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

Fotó: Kunszentmárton HTP

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14