HELYTÖRTÉNETI ELŐADÁSOKAT TARTOTT DR. BARTHA JÚLIA

Egyedülálló helytörténeti előadásokkal rukkolt elő dr. Bartha Júlia etnográfus-turkológus, akinek ezzel a helyi kulturális örökség feltárása volt a célja.

– Mintegy lakásstúdióként, nálam zajlott négy előadás, az utolsó azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a Déryné Kulturális Központban volt. Első alkalommal Karcag és a Nagykunság helytörténeti ismeretet tekintettünk át. A népművészeti örökségünk keretében a fazekas hagyományokról ifj. Sz. Nagy István fazekas, a kunhímzésről Nagypálné-Pádár Ágnes kunhímző szólt – sorolta a kutató.

A „Nyelvi örökségünk” téma keretében a karcagi keletkutatókról volt szó. Karcag a keletkutatás huszadik századi bölcsője, négy generáción át adott keletkutatót a város a magyar tudománynak. Németh Gyula, Györffy István, Gaál László és Mándoky Kongur István munkássága a Nemzeti Értéktárnak is része.
Szepesvári Csaba ökológus, tanár a kunhalmokról tartott előadást. Karcag határában Györffy István 1921-ben készült térképén hatvanhárom kunhalmot regisztrált.

A záró előadáson a népi táplálkozásunk keleti örökségéről beszélt a turkológus. A hungarikum karcagi birkapörkölt, a pásztorételek és a helyi kelt tésztás sütemény, a ferdinánd is szóba került. A végén pásztor ételeket is kóstolhattak az érdeklődők Lévai Kálmánnak és a Karcagi Birkafőzők Egyesülete tagjainak köszönhetően.

-Az elhangzott előadások írásos szövege felkerült a Déryné honlapjára, ahol bárki elolvashatja majd – mondta dr. Bartha Júlia.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek