Aratás előtt

Kezdődik a gabona betakarítása. Milyen termésátlagra és felvásárlási árra számíthatnak a gazdák - erről Hubai Imre Csaba, megyei gazdaköri elnököt kérdeztük.


Az ősz folyamán elvetett gabonák jó minőségben kerültek a talajba, a gazdák magas színvonalú munkavégzésének köszönhetően. A csapadék megközelítette a sokéves átlagot, így a jól és megfelelő technológiával készített talajok befogadták a téli csapadékot így jól indult a tavasz. Az eső hiánya miatt több tápanyagok kellett a gazdáknak kijuttatni a földekre, a növényvédelemben a lombtrágyázás, a szakszerű fejtrágyázás a későn érkező csapadék ellenére is segített a gabonáknál.

A szakember ez alapján gyenge, közepes termést vár, az ár tekintetében pedig azt, hogy legalább az önköltséget fedezni fogja. Aszály kitettterülete az aszálykár is jelentős. A termést a sokéves átlaga 75-80% a lesz. Egy jó, szakszerű betakarítás és értékesítés ellensúlyozni tudja a kiesést. Hubai Imre Csaba azt tanácsolja a gazdáknak, várjanak ki a gabona értékesítéssel, a világpiaci tőzsdei árak később lesznek ismertek.

A karcagi határban jellemzően tízezer hektár körül van a gabona terület, ez évi 500-600 hektárral lehet több, is kipusztulás nincs. A szakember bízik a megfelelő időben és egy komoly gazda szolidaritásban, amivel szakszerűen, hatékonyan és eredményesen betakarítható lesz a gabona.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14