Zelenszkij: még az idén le lehet győzni Oroszországot

Még az idén le lehet győzni Oroszországot, de ehhez több és gyorsabban érkező támogatásra van szüksége az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

Az ukrán elnök a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumát élő videókapcsolat révén megnyitó beszédében kiemelte, hogy hazája Dávidként küzd Oroszország, azaz Góliát ellen, méghozzá igen eredményesen, így Oroszország "már vesztésre áll".

"Góliát egész biztosan elesik, már az idén, együtt meg tudjuk csinálni, éppen úgy, ahogyan Dávid" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Dávidnak parittya kellett a győzelemhez, Ukrajnának pedig modern nyugati fegyverek, az eddiginél több és gyorsabban - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ukrán harcosok nemcsak a hazájukat védik, győzelmüknek pedig "nincs alternatívája", mert Vlagyimir Putyin orosz elnök "nem állna meg Ukrajnánál", így a Nyugat soha nem számíthatna békére, ha Oroszország győz az Ukrajna elleni háborújában.

Az orosz fegyverek "Európa ellen is irányulnak", az egész kontinens szabadságát és biztonságát fenyegetik. Ezt a veszélyt csak együtt lehet elhárítani, ezért nem szabad tovább késlekedni a fegyverszállításokkal - mondta Volodimir Zelenszkij.

Kiemelte, hogy Moszkva kihasználja Ukrajna nyugati támogatóinak habozását, igyekszik időt nyerni, fegyvereket vásárol Irántól és geopolitikai feszültséget idéz elő például az olyan országokban végzett műveleteivel, mint Mali.

Mint mondta, Vlagyimir Putyin veszélyt jelentene a konferencián képviselt valamennyi ország biztonságára és stabilitására, ha sikerrel jár Ukrajnában. Összefogással, Ukrajna hathatós és gyors támogatásával viszont "nemcsak Putyint, hanem a világ összes Putyinját" le lehet győzni, és a következő MSC-n már egy "szabad Ukrajna" vehet részt - mondta Volodimir Zelenszkij.

Infokarcag

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek