Legmagasabb pontjánál jár a Milánói Pavilon építkezése

December 2-án, pénteken az Erzsébet-ligetben került sor a Milánói Világkiállítás Magyar Pavilonjának ,,bokréta,, ünnepségére.

A milánói pavilon a 2022. március 18-i kivitelezési munkálatainak a megkezdését követően, mostanra érte el legmagasabb pontját, így az épületet a régi hagyományok szerint, felavatással köszöntötték. A rendezvényen jelen volt dr. Fazekas Sándor, földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter, F. Kovács Sándor, miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, Sári Kovács Szilvia, alpolgármester, a Fidesz-KDNP képviseletében megjelent önkormányzati képviselők, valamint a Zeron Zrt. és a Pester Kft. képviseletében megjelentek.

 

 

A bokrétaavató rendezvényen elsőként Szepesi Tibor városvezető szólt a megjelentekhez. Mint rámutatott a jelenleg szerkezetkész építmény elsősorban kulturális, művelődési feladatokat ellátó épület lesz, amely hagyományőrző tevékenységek befogadására lesz alkalmas. Ahogyan a polgármester elmondta a pavilon eredeti méretei, terei a tervezett rendeltetéséhez nem voltak elegendőek, ezért az eredetihez képest pinceszinttel és előcsarnokkal is bővült az épület.

 

-Az építmény ma már jól látható kontúrját tekintve két megjelenési elemből fog állni. Az elkészült épületben a helyiségek összes alapterülete 2098 négyzetméter, amelyet 527 négyzetméteres teraszok és tetőteraszok, továbbá egy 175 négyzetméteres kültéri színpad is kiegészít. Különleges műszaki megoldások is jellemzik az épülő pavilont. Például íves formavilágú könnyűszerkezet, különféle homlokzati burkolatok, akadálymentes személyfelvonó, professzionális vízjáték, látványelem és díszvilágítás-hangsúlyozta a polgármester, majd a továbbiakban arról szólt, hogy mennyi és milyen anyagmennyiség került eddig beépítésre a pavilon szerkezetébe.

A folytatásban a városvezető részletezte a pavilon környezetét érintő kérdéseket is.

-Az Erzsébet-liget közösségi célú hasznosítása régi terve a városnak. Így ma olyan munkálatok jelentős előrelépéséről tudunk beszámolni, amelynek egy területet érintően a legnagyobb és legfontosabb épülete maga a pavilon. De ha egy kicsit távolabbra tekintve látjuk, a vele párhuzamosan zajló, illetve már befejeződött beruházások komplexét, amelyek összességében az egész Erzsébet-liget átformálását, közösségi célú hasznosítását szolgálják-hangsúlyozta a polgármester, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a milánói pavilon épülete,-az építkezésnek megfelelően-a jelenlegi formájában álljon.

-Köszönöm a kivitelező cégek, a Zeron Zrt. és a Pester Kft. valamennyi munkatársának, hogy a lehető legnagyobb szakmai felkészültséggel, alázattal és elhivatottsággal tették és tezsik a dolgukat. A munkálatok megkezdése óta azon dolgoznak, hogy településünk egy új lehetőség kapujába érjen-mondta el Szepesi Tibor polgármester.

A továbbiakban dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter szólt a megjeletekhez, aki elsőként arról beszélt, hogy a pavilon épülete a jelenkori magyar modern építészet egyik legszínvonalasabb alkotása lesz, amely már most is egyedi jelentést hordoz. Egy egyedi, a magyarság, a kunság, a keleti hagyományok világába viszi vissza az ide érkezőt.

-Minden épületnek, ennek is megvan egyfajta küldetése, mint ahogy a lakóházaknak, a templomoknak, a gyáraknak és az iskoláknak. Ennek az épületnek egy kulturális kisugárzás, hagyományőrző, művészeti üzenete fogalmazódik meg a szemlélőben. Bízom benne, hogy ezt a küldetést az elkészülte után tudja is teljesíteni-fogalmazta meg gondolatait a kormánybiztos.Kovács Sándor miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője is elmondta, hogy a pavilon felépülése egy fontos mérföldkő Karcagnak, a karcagiaknak, valamint az ide érkező turistáknak egyaránt, de szólt a települést érintő egyéb fejlesztésekről és beruházásokról is.

-Számos munkahelyteremtő beruházás épül Karcagon. Újabb és újabb parkolók kerülnek kialakításra, az utak és a kerékpárút-hálózat is a reformját éli. Talán nincs is szebb, amikor az ember látja szülővárosának a fejlődését, valamint a településen élők elégedettségét-zárta gondolatait a képviselő.

 

A beszédek elhangzását követően a dr. Fazekas Sándor és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselők, Szepesi Tibor polgármester, valamint a Zeron Zrt. és a Pester Kft. képviseletében megjelentek kötötték fel a szalagjaikat, majd a jelenlévők is elhelyezhették a díszeiket a fán. Ezt követően a jelképes bokrétát felhelyezték az épület legmagasabb pontján.

Az ünnepséget követően Monori Csaba építésvezető kalauzolásával a jelenlevők megtekinthették az épületet, amelynek várható átadása 2023-ra tehető.

 

 

                                                                                                                           

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek