Szepesi Tibor polgármester úrral beszélgettünk a főtéren, ahol éppen faültetés zajlik.

- Egy pályázaton vesz részt önkormányzatunk, ahol több támogató biztosítja azt a famennyiséget, amelyet most el fogunk ültetni a város több pontján. Hetven, négyéves gömblabdás facsemetékről van szó.

A pályázatot Mol-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetsége írta ki minden olyan tízezer fő fölötti település számára, akik vállalják, hogy bizonyos feltételek mellett elültetik és természetesen ápolják, gondozzák ezeket a csemetéket a továbbiakban is. Most 70 darab csemetéről beszélünk, ez a város több pontján kerül elültetésre, hiszen folyamatosan figyelünk arra, hogy az elöregedett fákat, azokat amelyek balesetveszélyesek, a közlekedést gátolják, a közvilágítást gátolják azokat új, friss csemetékre cseréljük. Ennek apropóján pályáztunk mi is erre a lehetőségre, s így kaptuk meg a hetven csemetét.

- Oltott gömb szivarfa természetesen maga a magassága, illetve a lombkorona szélessége lehetővé teszi, hogy könnyen kezelhetőek és nem akadályozzák sem a világítást, sem pedig a közlekedést.

- A pályázatnak azonban sokkal több célja van, mint a faültetés.
- A kiírók szándéka a környezet és klímavédelem volt, ami a legfontosabb, hiszen a levegő tisztasága mindannyiunk közös érdeke. Ennek apropóján pályázunk más lehetőségekre is, így indult el a HungaryLife program is, amelyen részt vesz városunk. Tehát minden olyan lehetőséget, amely a növényvédelemmel, a klíma védelemmel, a környezetvédelemmel kapcsolatos, azt gondolom kötelessége megragadnia az önkormányzatnak, de a magánszemélyeknek is.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek