Szeptember 22-én kerül a magyar mozikba az Erőss Zsolt hegymászó emlékére készült játékfilm

 

A tragikus körülmények között elhunyt Erőss Zsolt hegymászónak állít emléket, és felesége, Sterczer Hilda gyászfeldolgozásának folyamatát mutatja be Csoma Sándor Magasságok és mélységek című filmje, amely szeptember 22-én kerül országszerte a magyar mozikba.

Erőss Zsolt huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzöngán expedíció közben. Halála után özvegye, Hilda is fókuszba került amiatt, ahogyan reagált a halálhírre, és ahogyan a média képviselői nem tudták rábírni arra, hogy nyilvánosan elérzékenyüljön.

Csoma Sándor első nagyjátékfilmjét a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában fejlesztették. A Magasságok és mélységek nagy részét valós események adják, de fikciós elemek is bekerültek a történetbe.

A rendező a film keddi sajtóvetítése után elmondta, régóta tervezte, hogy egyszer Erőss Zsolttal kapcsolatos filmet készít. A magyar hegymászó karakterét mindig rendkívül izgalmasnak találta, magáénak érezte azt a fanatizmust és mániákusságot, amellyel Erőss Zsolt a hegymászáshoz viszonyult.

Mint megjegyezte, ő is hasonló elhivatottsággal áll a filmkészítéshez, ezért rokonlélekként tekintett rá. Miután azonban elolvasta Révész Szilvia A hópárduc felesége című interjúkötetét, arra a felismerésre jutott - amit egy személyes szál, anyukájának betegsége is megerősített -, hogy inkább a gyászfeldolgozás folyamatát dolgozza fel.

"A könyvnek és a személyes tapasztalatnak köszönhetően megtaláltam azt a perspektívát, amivel ezt a történetet a legőszintébben és új köntösben tudom bemutatni" - mondta, hozzátéve: hatást gyakorolt rá Márai Sándor Béke Ithakában című regénye is, amely Pénelopé szemszögén keresztül tárja az olvasók elé a hős Odüsszeuszt.

Felidézte, hogy férje halála után Sterczer Hilda több méltatlan kritikát és rosszindulatú megjegyzést kapott. Akkor nagyon megrázta a rendezőt az emberek viselkedése, gonoszsága és ítélkezése. Kiemelte: filmjeivel érzékenyíteni is szeretné az embereket olyan sorsok, döntések és viselkedések iránt, amelyek nem megszokottak.

Sümeghy Claudia producer szerint a gyász témaköre mindenkit érint, a kultúránkban mégis tabuként viszonyulunk hozzá. Mint kiemelte, a Magasságok és mélységek nagyon erős női történet, amelyről sok irányból lehet beszélgetni.

Trill Zsolt, aki a filmben Erőss Zsolt hegymászót alakítja, hangsúlyozta: Sterczer Hildában egy életerős, rendkívül izgalmas nőt ismerhetett meg.

Elárulta, hogy a forgatás során a legnagyobb kihívást a hegyi jelenetek jelentették számára, amelyeket képzett vezetők és mentők segítségével forgattak az Altausseer-tó mellett és a Dachstein-gleccseren. Mivel kaszkadőrt nem kértek, ezért nekik kellett legyőzniük a félelmüket 3000 méter magasan - mondta Trill Zsolt.

Fehér Anna, aki Erőss Zsolt egyik gyermekének óvónőjét játssza a filmben, azt mondta, hogy szerepe szerint úgy próbálja támogatni az özvegyet és gyermekeit, hogy közben nem szól bele az életükbe. A történetben felmerülnek azok a kérdések, hogy mi történik egy gyerekkel, ha elveszíti szeretett édesapját, hogyan kell és lehet kezelni az ezzel járó fájdalmat.

A pszichológust alakító Tóth Ildikó szerint a történetben az özvegy személyiségfejlődése mindenkit elgondolkodtat azon, vajon ő mit csinálna hasonló helyzetben.

A Magasságok és mélységek forgatókönyvét Csoma Sándor írta folyamatosan egyeztetve Erőss Zsolt özvegyével. A további szerepekben Pál Emőke, Nagy Enikő, Horváth Lajos Ottó, Tankó Erika és Fenyő Iván látható. A film operatőre Tóth Levente, vágója Márton Dániel volt.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek