A Nemzeti Tehetség Program keretében „A technikák csodái” c. pályázati projekt megvalósulása a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában

 

A Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, - „A speciális fejlesztést célzó programok támogatása” című NTP-SPEC-21-0056 pályázati azonosító számon szereplő „A technikák csodái” c. pályázati projekt „A technikák csodái” elnevezésű nyertes pályázat 2021. július és 2022.június között valósult meg a Madarász Imre Egyesített Óvoda Táncsics krt. 17. óvodájában.

 

A nyertes pályázat megvalósításához nyújtott támogatás: 959.000 Ft.

 

A pályázati programban az óvoda „Kreatív kuckó” kézműves tehetségműhelye vett részt 10 gyermekkel Nagy Tiborné tehetséggondozó óvodapedagógusok vezetésével.

 

A 60 órás program célja volt a műhelymunkákon olyan komplex program biztosítása, amely kihívást jelent a tehetségígéretek számára, ösztönzi, próbára teszi kiemelkedő adottságaikat, gyenge oldalaikat fejleszti, mélységben, tartalomban gazdagít.  A szülők részesei legyenek a gyermekek élményeinek, alkotásainak, megtapasztalják kiemelkedő adottságainak kibontakozását, elköteleződjenek a tehetséggondozás iránt. Vidám hangulatú, ötletgazdag alkotótevékenység alakuljon ki, ahol a gyermekek jól érzik magukat, szívesen vesznek részt a tevékenységekben, mely hozzájárul személyiségük harmonikus fejlesztéséhez. Érzelmi kötődés felkeltése a népi kismesterségek iránt.  Az innovatív műhelymunkákon egymásra épülve a gyermekek technikai ismereteinek gazdagítása, IKT ismereteik, műveltségük megalapozása. A technikai fogások, anyagok megismerésével, elmélyült, változatos alkalmazásával újszerű feladatok elé kerülve a gyermekek kreatív gondolkodásának fejlesztése, feldolgozási képességeik, alkotó képzeletük gazdagítása, esztétikai érzékenységük alakítása. Az élmények, az egyéni sikerek motiváló ereje mellett a gyermek élmény és fantázia világának képi szabad önkifejezésének támogatásával, az önmegvalósítás serkentésével, ideális teret kap az egyéni tehetség kibontakoztatása, tartalomban és mélységben történő gazdagítása.

 

A Györffy István Nagykun Múzeumban érzelmileg közelebb kerültek a népi hagyományokhoz, kismesterségek helyi értékeihez, a kunok történeti kultúrájához. Györfi Sándor Kossuth díjas szobrászművész tett műhelylátogatás a hiteles helyi értékek közvetítését, a tudás átadását, az értékek közvetítését tették lehetővé a gyermekek felé.  Megismerték a szobrászat szépségét, az alkotásban rejlő örömteli időtöltést.                                                     

                                                            

                                                                                                                           Gulyás Ferencné

                                                                                                                            intézményvezető

 

                                                                                     

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.