MAJÁLIS A SZÉLMALMI FOGADÓHÁZBAN

A Karcagi Birkafőzők Egyesülete Szélmalmi Majálist tartott a Szélmalmi Fogadóház udvarán. Az egész napos programban volt hungarikum karcagi birkapörkölt főzési bemutató és kóstoló, a színpadon, cigányzene, nótaszó és táncdal műsor várta a felnőtteket, míg a gyerekeket kézműves foglalkozások és népi játékok.

Kolostyák Gyula, az egyesület egyik alapítója, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, nagy izgalommal várták ezt a rendezvényt, amire a pandémia miatt két évet kellett várniuk.

Szerették volna bemutatni a karcagiaknak is az egyesületet, hogy valóban milyen a hungarikum karcagi birkapörkölt. Aki ma reggel kiment a fogadóházba az a kezdetektől végig nézhette a főzést, közben a színpadon hallgathatta a műsort.

A gyerekeknek van arcfestés, csillámtetoválás, népi játszótér, májusfa állítás és az egyesület életéből képeket, filmet is bemutatnak az elmúlt 10 évből.

 Mára az ország minden pontján megpróbálták tagjaik által megszerettetni a birkapörköltet, ami még határainkon kívül is nagyon népszerű étel.

 Ma 19 lábassal készült birkapörkölt és három bográcsban slambuc, de már délben csak az üres kondérok voltak. Karcagon ha valaki birkát akar enni, akkor jöjjön 11-ig, mert délben már elkésik - hangsúlyozta  Kolostyák Gyula, aki szerint örvendetes, hogy az egyesület soraiban a főzőknél van utánpótlás, a fiatalok részéről, a birkafőzés tudománya apáról fiúra, unokára száll.

 Nagygyörgy Jenő elnökkel beszélgettünk arról, hogyan készülnek erre a nyárra?

Sok meghívása van az egyesületnek, az emberek ki vannak éhezve a fesztiválokra. A birkafőzők is várják már a június végi birkafőző fesztivált, de sok meghívásuk van, például Kazincbarcikára, vagy a szentendrei Skanzenba, ott lesznek a Cseresznyefesztiválon Szomolyán.

A birkafőző egyesület egyik hitvallása, hogy a feltörekvő, a fiatalabb nemzedéknek átadják azt a tudást, amit ők tudnak, ez Karcagon sikerült, a fiatalok itt vannak és főznek, de a háttér munkában, a  kiszolgálásban ott vannak a családtagok is. .

Karcagon május elseje mindig is a birkafőzésről szólt, ez a mai is olyan rendezvény ami kell a lakosságnak.

Emellett a májusfa állításáról sem feledkeztek el a szervezők.

Ifj. Csontos Györgyék pörköltje most is hamar elfogyott, ami jó érzéssel töltötte el. Mint mondta a karcagi ízeket mindenhol szeretik az országban. Ezen a majálison mindenki visszahozhatja az elmúlt években, évtizedekben megszokott majális örömét, hangulatát, amit folytatni kell a nyári fesztiválokon, hogy minél többen élvezhessék a birkapörkölt ízét.

 Csontos György ezen a napon az asztalos műhelye dolgozóinak egy kis családi majálist hirdetett György-nappal, majálissal, egyfajta csapatépítésként, de itt voltak zenészbarátaik Egerből is.

A Csontos család naptárában idén már nem nagyon van szabad hétvége, járják az országot is főzik a hungarikum pörköltet fesztiválokon, családi rendezvényeken.

Szerencsére az utánpótlás náluk is megvan, a fiai is nagy szeretettel, örömmel főznek, s többször ott vannak velük barátaik, osztálytársaik is.

Csontos György szerint a karcagi birkapörkölt sikerre van ítélve idén is, járják az országot, viszik tovább a népszerűsítését az egyesület tagjaival.

S május 1-jén azért a másik hagyományról, a májusfa állításról sem feledkeznek el a legifjabb Csontos fiúk sem.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek