Gyalogosok lepték el a Tiszafüred-Poroszló között épülő kerékpárútszakasz hídjait

Gyalogosok lepték el a Tiszafüred-Poroszló között épülő kerékpárútszakasz hídjait

Pénteken tartották a Tiszafüred-Poroszló között épülő kerékpárút hidjainak dinamikus próbaterhelését. Az esemény különlegessége, hogy nem járművek, hanem emberek tesztelték a műtárgyak teherbírását. A próba sikeresen lezajlott. Az előzetes mérések alapján mindhárom műtárgy a korábban kiszámolt értékeknek megfelelően mozdult el a különböző súlyok hatására, írta a nif.hu.

A Tiszafüred- Poroszló között megépülő 6,5 kilométeres kerékpárúton három kerékpáros híd készül: egy 308 méteres az Eger-patak fölé, egy 86,30 méteres a Szomorka-patak fölé és egy Tisza-híd, a meglévő közúti és vasúti híd mellé 280 méter hosszban.

A műtárgyak építése és a kerékpárút kivitelezése a befejezéséhez közeledik. Az utolsó munkafázis egyik meghatározó eleme a hidak próbaterhelése. Akárcsak a közúti hidak esetében, itt statikus és dinamikus terhelést egyaránt végez a kivitelező.

A dinamikus terheléshez szükséges 60 fő „mozgó terhet” a Hódút Kft. saját műszaki csapata adta, így a kivitelező személyesen győződhetett meg arról, hogy milyen strapabíró szerkezetet épített.

A méréseket a BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hidak és Szerkezetek Tanszéke végezte. Az adatok kiértékelése várhatóan egy héten belül megtörténik.

A statikus próbaterhelés a hétvégén és az elkövetkező héten lesz. A szerkezeteket a közúti hidakkal ellentétben nem teherautókkal terhelik meg, hanem vízzel megtöltött tartályokat helyeznek el az előre meghatározott állásokba.

A kivitelező a következő héten az utolsó simításokat, végső esztétikai munkákat végzi a beruházásnál. A műszaki átadás-átvételi eljárás folyamatban van, ezek után kezdődhet a forgalomba helyezés. A kerékpárosok várhatóan a turistaszezon kezdetétől, június közepétől vehetik birtokba a kerékpárutat.

A fejlesztés nettó 3.169.035.695 forint értékű.

nif.hu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14