Egyelőre nem lesz szükség oltási igazolványra az éttermekben Szlovákiában

Egyelőre nem lesz szükség oltási igazolványra az éttermekben Szlovákiában

Megvétózta a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja a közegészségügyi törvénynek azt a sokat bírált módosítástervezetét,

amely oltási igazolvány vagy negatív koronavírus-teszt felmutatásához kötötte volna számos üzlet és szolgáltatás, köztük az éttermek látogathatóságát is.

A tervezet megvétózását Boris Kollár, a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártjának, a jobbközép Család vagyunknak (Sme rodina) az elnöke jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

A közegészségügyi törvénynek ezt a sokat vitatott módosítását szerdai ülésén hagyta jóvá a kabinet, a javaslatról az előzetes tervek szerint gyorsított eljárásban pénteken tárgyalt volna a törvényhozás. A tervezet a legtöbb üzlet és szolgáltatás, köztük az éttermek, kocsmák, fürdők és más intézmények látogatását csak azok számára tette volna lehetővé, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, vagy negatív vírustesztet tudnak felmutatni. A tervezet a közvélemény jelentős részének tiltakozását is kiváltotta, részben azért is, mert a korábban ingyenes tesztelés lehetőségét júliustól a lakosság legnagyobb hányada számára a kormány megszüntette.

"Nem lehet két kategóriára osztani a társadalmat, ellenezzük, hogy diszkriminálják és büntessék azokat, akik nem akarják felvenni az oltást" - jelentette ki Boris Kollár a tervezet vétóját indokolva. Kifejtette: támogatják, hogy minél többen éljenek az oltás lehetőségével, mivel úgy vélik, hogy az a leghatékonyabb módja a járvány elleni védekezésnek, de ugyanakkor azt gondolják, hogy az oltásnak önkéntesnek kell maradnia, és nem szabad olyan rendelkezéseket hozni, amelyek anyagilag vagy más módon ellehetetlenítik azokat, akik valamilyen okból kifolyólag nem akarják beoltatni magukat.

Elmondta: a tervezetről komoly vita folyt a csütörtök esti koalíciós tanácson, ahol leginkább a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) akarta átvinni az oltást fel nem vevők szankcionálását.



"Fegyvert akartak szegezni az emberek fejéhez, ezt nem szabad, nem lehet zsarolni az embereket" - szögezte le Kollár. Hozzátette: végül abban egyeztek meg, hogy a tervezetet átdolgozzák, és az új változatot egy későbbi időpontban terjesztik a parlament elé. A Család vagyunk politikusai kifejtették: elképzelhetőnek tartják a módosítás végrehajtását, ha az állam - Ausztriához hasonlóan - biztosítani tudja a vírustesztek ingyenességét, valamint a tesztelőhelyek kapacitásának növelését, amely jelenleg PCR-tesztek esetében csak napi 30 ezer.

A megvétózott tervezet és a kormány néhány más, az oltási igazolványokhoz kötődő intézkedése ellen a parlamenti ellenzék pártjai is tiltakoztak. A pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) például a kormány azon - elvben július 9-től hatályba lépő - intézkedését bírálta, amely alapján azoknak a Szlovákiába érkezőknek vagy visszatérőknek, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltást, 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az intézkedés kapcsán Robert Fico az Emberi Jogok Európai Bíróságának diszkriminációellenes esetjogára hivatkozott, kilátásba helyezve, hogy az intézkedés kapcsán az alkotmánybírósághoz fordulnak.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltásban már részesültek száma 2 millió 37 ezer volt, közülük 1 millió 611 ezren már a második adagot is megkapták. Szlovákiában már vagy másfél hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzések száma, amely pénteken 17 volt, ami az elvégzett PCR tesztek kevesebb mint 0,3 százaléka.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek