Húsvétra egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

A húsvéti ünnepekre egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

 

- jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: március 26-a és április 9-e között a tartományok határai zárva lesznek, átjárni csak a már ismert kivételes indokokkal lehet, mint amilyen például a munkavégzés vagy az oktatás. Az intézkedés alól kivételt képeznek a Kanári- és a Baleár-szigetek.

Az éjszakai kijárási tilalom este 11 és reggel 6 óra között tart, a tartományok ennél hosszabb időtartamot megjelölhetnek, rövidebbet viszont nem.

Az ünnepek idején a zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek. Magánterületen csak együtt élő családtagok tarthatnak összejövetelt.

Ugyanezek az intézkedések hét tartományban, például Baszkföldön, Murciában, Madridban érvényben lesznek március 17-e és 21-e között is, a Szent József ünnepe alkalmából tartott hosszú hétvégén.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy az intézkedéseket jóváhagyta a tartományok egészségügyi tárcavezetőinek tanácsa, azok végrehajtása kötelező. Hozzátette: a madridi autonóm kormány ellenezte a javaslatot.

A miniszter közölte: az országba eddig 6,6 millió adagnyi vakcina érkezett a három európai engedéllyel rendelkező gyártótól, 4,98 millió ember az első, 1,4 millióan a második dózist is megkapták az oltóanyagból.

Mint mondta, a szerdán bejelentett uniós megállapodásnak köszönhetően ebben a hónapban körülbelül 400 ezerrel többet kap Spanyolország a Pfizer/BioNTech-vakcinából, amellyel 3,1 millióra emelkedik a márciusban beérkező mennyiség ebből az oltóanyagból.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint országosan tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 139-en fertőzöttek. Az elmúlt egy napban mintegy 2300 új esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,16 millió embernél mutatták ki a fertőzést.

A halálos áldozatok száma 543-mal emelkedett az utóbbi egy hétben, eddig 71 727-en hunytak el a fertőzés következtében.

Madridban az Amyts nevű szakszervezet felhívására határozatlan idejű sztrájkba kezdtek szerdán az alapellátásban dolgozó háziorvosok és gyerekorvosok, hogy felhívják a figyelmet a szakemberhiányra, és követeljék a dolgozói létszám bővítését az ágazatban.

Miután a nap folyamán Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke bejelentette lemondását, és május 4-ére előrehozott helyi választást írt ki a tartományi kormánykoalíció szakadása miatt, az egészségügyi dolgozók a politikai bizonytalanságra hivatkozva felfüggesztették a tiltakozóakciót.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Top hírek

Halálos baleset volt Karcagon

Halálos baleset volt Karcagon

máj. 26, 2020 Rate: 0.00

Tisztelt Karcagi lakosok!

Tisztelt Karcagi lakosok!

ápr. 28, 2020 Rate: 4.14